Vulin demantovao da je odbio sastanak sa Jankovićem 1Foto: wikipedia

Netačan je navod u saopštenju Zaštitnika građana da je ministar za rad Aleksandar Vulin odbio sastanak sa njim.

U aktu koji je Zaštitniku uputilo resorno Ministarstvo njemu ukazano na organ državne uprave koji je nadležan za pitanja PDV i tako mu pružena pomoć u cilju kvalitetnog obavljanja njegove odgovorne dužnosti.

Pošto gospodin Janković smatra da naša komunikacija treba da se vodi putem medija, Ministarstvo obaveštava javnost da sePDV, njegov iznos kao i delokrug na koji se odnosi, uređuje Zakonom o porezu na dodatu vrednost, i da bi se promenilo poresko opterećenje potrebno je da se promeni Zakon o porezu na dodatu vrednost. Da bi Zakon o PDV bio promenjen, potrebno je da njegovu promenu predloži Ministarstvo finansija, a Ministarstvo zarad u to ne može da se meša. Ako gospodin Janković želi razgovor sa ministrom Vulinom, rado ćemo mu izaći u susret. Pošto radni dan našeg Ministarstva počinje u 7:30 časova, gospodin Janković ima zakazan termin u 7:30 časova svakog, ne samo radnog dana, navodi se u saopštenju.

Ranije danas iz kabineta Zaštitnika građana saopšteno je da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin odbio, zbog navodne nenadležnosti, zahtev Zaštitnika građana za sastanak povodom najavljenog ukidanja povraćaja PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe i mogućnosti povećanja iznosa roditeljskog dodatka.

Žaleći zbog kršenja zakona i nespremnosti Ministarstva da se bavi svojim zakonom propisanim poslom u temi od posebnog značaja za porodice sa decom ili koje planiraju da imaju decu, Zaštitnik građana je toj nedopustivoj pojavi obavestio javnost, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, Zakon o ministarstvima u članu 16 propisuje da Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja obavlja poslove državne uprave koji se, između ostalog, odnose i na „populacionu politiku, planiranje porodice, porodicu i decu“.

Zakon o Zaštitniku građana, istovremeno, propisuje da su predsednik Republike, predsednik i članovi Vlade, predsednik Skupštine, predsednik Ustavnog suda i funkcioneri u organima uprave dužni da prime Zaštitnika na njegov zahtev najkasnije u roku od 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari