Vulin: Izjednačiti domove za stare 1Foto: Wikipedia

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da će u potpunosti izjednačiti mogućnost državnih i privatnih domova da učestvuju na tržištu i da konkurišu za sve one korisnike koji žele da budu smešteni i za čiji smeštaj je novac obezbedila država.

Vulin je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekao da trenutno u Srbiji postoji 40 državnih domova za starije i 150 licenciranih domova u privatnom vlasništvu.

„U državnim domovima ima oko 9.000 smeštajnih kapaciteta, dok u privatnim domovima ima oko 4.500 ležajeva. Popunjenost kapaciteta u državnim domovima je oko 90 odsto, dok je u privatnim domovima popunjenost 71 odsto“, rekao je Vulin na otvaranju stručnog skupa „Spona za budućnost“ u Ustanovi gerontološki centar Beograd.

On je dodao da je trenutno, po evidenciji, 509 korisnika koji čekaju da budu smešteni u neki od državnih domova, dodavši da je ta situacija neprihvatljiva.

Ministarstvo za rad je, kako je rekao Vulin, obezbedilo novac i odgovarajuće zakonske preduslove, i pre promene Zakona o socijalnoj zaštiti.

„Želimo u potpunosti da izjednačimo mogućnost državnih i privatnih domova da učestvuju na tržištu i da konkurišu za sve one korisnike koji žele da budu smešteni i za čiji smeštaj je novac obezbedila država“, rekao je Vulin.

On je dodao da nijedan stariji sugrađanin ne sme da bude bez smeštaja.

Vulin je rekao da ovih 40 državnih domova ima veliki kapacitet, ali nisu ravnomerno raspoređeni.

„Ima puno sredina u kojima nema državnih domova i ljudi nemaju gde da budu smešteni. Na ovaj način, izjednačavajući privatne i državne domove, omogućićemo privatnom kapitalu da otvori dom, da konkuriše za državna sredstva i da, poput beogradskog primera izjednačavanja državnih i privatnih vrtića, na taj način izjednačimo i državne i privatne domove za stare“, naveo je on.

Vulin je rekao da će 509 korisnika sa liste čekanja naći smeštaj do kraja godine i, što je još važnije, da u budućnosti uopšte neće biti lista čekanja već će uvek biti slobodnih kapaciteta, a država će pod istim uslovima moći da upućuje korisnike u državne i privatne domove.

„Na ovaj način korisnik će imati priliku da ostane u svojoj sredini čak i ako nema državnog doma već će moći da očekuje da u svom mestu ili u blizini bude smešten u privatni dom, kako bi bio blizu svoje porodice i sačuvao vezu sa njom“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, više neće biti opravdanja kao do sada da deca nisu imala gde da smeste svoje roditelje pa su morali da se okrenu ilegalnom domu.

„Ako nema državnog doma, sada će biti privatnog, država će u skladu sa zakonom učestvovati u finansiranju i više neće biti nijednog opravdanja, ni ekonomskog ni moralnog da se srodnici ostavljaju u ilegalnom domu“, rekao je Vulin ističući da će na ovaj način biti uništena sama ideja ilegalnog doma. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari