Vulin u Banjaluci: Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima 1Foto: MOD (arhivska fotografija)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Banjaluci da Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima.

– Republika Srpska je prioritet Srbije, stvorili su je Srbi jedinstveno i samo nejedinstvom mogu da je izgube – poručio je izaslanik predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, prisustvovao danas svečanosti povodom Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, održanoj u banjalučkoj kasari „Kozara“.

Čestitajući praznik u ime predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, ministar  Vulin je svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog puka poželeo godine mira.

– Da nije bilo uporne i hrabre borbe Vojske Republike Srpske, da nije bilo uporne i hrabre borbe srpskog naroda, da nije bilo velike solidarnosti svih Srba, gde god oni živeli sa narodom u tada Bosni i Hercegovini, ne bi se stvorila Republika Srpska – istakao je ministar Vulin.

Republika Srpska je, prema rečima ministra Vulina, nastala kao poteba da srpski narod odlučuje sam o sebi i da se jasenovački genocid više nikada ne ponovi.

– Ono što je stvoreno u velikom odbrambenom, otadžbinskom ratu ne sme i ne može biti izgubljeno u miru. Republiku Srpsku su stvorili Srbi i samo Srbi mogu da je izgube, niko drugi. Republiku Srpsku su stvorili Srbi jedinstveno i samo nejedinstvom mogu da je izgube, nikako drugačije – poručio je ministar odbrane.

Vulin je i tom prilikom podsetio da je Republika Srpska uvek prioritet Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

– Kada se razmišlja o rešavanju kosmetskog pitanja, kada se traži ne lak kompromis s Albancima, mora se uvek razmišljati i uvek voditi računa o interesima celokupnog srpskog naroda, gde god oni živeli. Republika Srpska je uvek prioritet politike Vlade i predsednika Republike Srbije. Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku – poručio je ministar Vulin.

Obeležavanju Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i najviše rukovodstvo Republike Srpske, predsednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Centralnoj svečanosti povodom 27. godine od formiranja Vojske Republike Srpske i 14. godine od formiranja Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, koji neguje nasleđe i identitet Vojske Republike Srpske, prethodilo je služenje parastosa i polaganje venaca za sve poginule pripadnike te vojske.

Postrojene jedinice predale su raport Dodiku, a zatim su intonirane himna BiH i himna Republike Srpske „Moja republika“.

Cvijanović je na svečanosti rekla da je Vojska RS nastala kao narodna vojska, „čiji je cilj bio da ne dozvoli ponovna masovna stradanja koja su Srbi doživeli u Drugom svetskom ratu, ali i da odbrani RS kao mesto u kojem će nove generacije živeti u slobodi“.

Dodik je danas kazao da su srpski političari u BiH načinili grešku kada su pristali na ukidanje Vojske RS.

Reformom odbrane u BiH, 2006. godine, ukinute su entitetske vojske i formirane su Oružane snage BiH.

Dodik je ocenio da Vojska RS „živi“ i da će pripadnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH uvek biti spremni da brane slobodu RS i njenog naroda.

„Bez obzira što je Ustav BiH dodelio Predsedništu BiH vrhovnu komandu nad vojskom, što se mene lično tiče, poštovaću tu odluku i Ustav, ali moje opredeljenje je da je vrhovna komanda za pripadnike Trećeg pešadijskog (RS) puka ovde u Banjaluci“, naveo je Dodik.

On je zatražio od komandanta tog puka da na sledećem obeležavanju Dana vojske više od pola stroja bude obučeno u uniforme Vojske Republike Srpske.

Dodik je kazao i da će odluka Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti biti poštovana.

Narodna skupština Srpske Republike BiH donela je 12. maja 1992. godine odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je više od 210.000 boraca, a u ratu je poginulo 23.184 srpskih boraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari