Vulin: Za sve migrante važi 24-časovni karantin sve dok ne prođe kriza 1Ministar Vulin U Prihvatnom centru u Obrenovcu Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, prilikom obilaska Prihvatnog centra u obrenovcu, da Vojska Srbije obezbeđuje sve migrantske kampove i vodi se računa da ih niko ne napusti.

„Za sve migrante u našoj zemlji je uspostvaljen dvadesetčetvoročasovni karantin dokle god ova opasnost ne prođe. I zahvaljujući ovakvim donacijama, mi smo u stanju da to uradimo humano, bezbedno, ali svakako na prvom mestu vodeći računa o tome da građani Srbije nikada i ni na koji način ne budu ugroženi“, rekao je ministar Vulin, a prenosi pres služba Ministarstva odbrane.

On je zahvalio preduzeću „Millennium Team“, koje je, kako se navodi, doniralo novi objekat za proširenje kapaciteta za smeštaj migranata u Prihvatnom centru u Obrenovcu.

„Ovde će biti smešteni migranti i to jeste pomoć migrantima, ali na prvom mestu to je pomoć svim građanima Srbije. Da oni nisu smešteni ovde, da nisu smešteni u našoj kasarni, da nemaju odgovarajuće uslove koje im je obezbedio „Millennium Team“ oni bi danas bili ovde na ulicama naših gradova, oni bi danas negde predstavljali bezbednosni i zdravstveni rizik za svakoga od naših građana. Na ovaj način mi omogućavamo da oni nesmetano provode svoje vreme, ali i da mi budemo na svaki način zaštićeni i da ni jedan građanin Srbije ne bude zdravstveno ili bezbednosno ugrožen“, istakao je ministar Vulin.

On se zahvalio svim onim preduzećima koja, kako kaže, prepoznaju da je sada trenutak kada treba pomoći.

„Sada nam je potrebna pomoć, neće nam biti potrebna pomoć kada sve ovo prođe. Zaista sam zahvalan preduzeću „Millennium Team“ zbog toga što se našao ovde i što je došao da pomogne Ministarstvu odbrane, Komesarijatu za izbeglice, svojoj zemlji, svojim građanima, time što nam je omogućio da obezbedimo adekvatan smeštaj za migrante“, naglasio je ministar.

Vulin: Za sve migrante važi 24-časovni karantin sve dok ne prođe kriza 2
Smeštaj za migrante u Obrenovcu Foto: Ministarstvo odbrane

Govoreći o donaciji, generalni direktor preduzeća „Millennium Team“ Stojan Vujko istakao je da donacija Vojsci Srbije predstavlja „zadovoljstvo i čast što ta kompanija tokom pandemije može da pomogne državi na bilo koji način“.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izrazio je iskrenu zahvalanost ministru Vulinu za svu podršku koju godinama pruža Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao i Vojsci Srbije koja se, kako kaže, dobro snašla u poslovima obezbeđenja migrantskih centara.

Vulin: Za sve migrante važi 24-časovni karantin sve dok ne prođe kriza 3
Migranti u Prihvatnom centru u Obrenovcu Foto: Ministarstvo odbrane

„Mnogo sam srećan zbog činjenice što od 8.800 ljudi, koliko ih u ovom momentu imamo u centrima, za sada niko ne pokazuje nikakve simptome i što nemamo nikakav problem. To je pokazatelj svih onih mera koje smo krenuli da preduzimamo od kraja februara. Mi smo se praktično prvi u Srbiji izolovali“, poručio je Cucić dodavši da u nekim od migrantskih centara izolacija traje već 32, a negde 46 dana.

Govoreći o novom objektu, Cucić je istakao da će mnogo značiti jer Komesarijat za izbeglice i migracije trenutno radi u vrlo specifičnim uslovima u kojima se rekonstruiše 11 od 15 objekata.

Tokom današnjeg obilaska Prihvatnog centra u Obrenovcu, ministar Vulin razgovarao je i sa pripadnicima Vojske Srbije koji obezbeđuju taj centar. Kako je istakao komandir snaga za obezbeđenje Prihvatnog centra Obrenovac major Rade Lukić, taj centar 24 časa obezbeđuju pripadnici Vojne policije.

„Kontrolišemo ulazak-izlazak ljudi u Prihvatni centar Obrenovac i pružamo pomoć Komesarijatu za izbeglice i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Naglasio bih da do sada nismo imali nikakvih problema i da sa njima imamo odličnu saradnju“ rekao je major Lukić, a prenosi Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari