YouTube strategija za izbegavanje problema sa autorskim pravima 1Foto: Pixabay/jarmoluk

YouTube kreatori se dovijaju na sve načine kako bi pronašli rupe u zakonu kada su u pitanju autorska prava, te su u tom duhu popularne pesme počeli da izvode samostalno, i to bez pratnje instrumenata (a capella), a kako bi zaobišli sistem koji čuva prava onih kojima dela originalno pripadaju.

Najveći problem imaju oni koji se bave popularnom kulturom, te muzikom, budući da bez muzičke podloge ono o čemu govore nije uvek jasno.

Vlasnici muzičkih sadržaja pozivaju se na autorska prava, te YouTube platforma video snimke koji sadrže tuđu muziku obično blokira, a kako bi kreatore sprečila da monetizuju uradke koji nisu u potpunosti plod njihove kreativnosti.

Upravo zbog toga su kreatori originalnu muziku počeli da zamenjuju sopstvenim pevanjem, te mnogi tvrde da takvo kreatorsko ponašanje doprinosi originalnosti sadržaja.

YouTube sadržaji sa samostalnim pevanjem tako ostaju dostupni, što je veliki korak budući da kreatori zbog autorskih prava ranije nisu mogli da ih monetizuju.

Još uvek nije jasno hoće li se oni koji polažu prava pobuniti protiv ovakvih praksi, a kreatori se nadaju da će slabe pevačke veštine doprineti tome da prevare algoritme, te ih spreče da prepoznaju o kojoj se pesmi radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari