YUKOM: Ugrožena sloboda mirnog okupljanja 1Foto: Snežana Čongradin (Sa protesta - arhiva)

Na godišnjicu 9. martovskih protesta protiv režima Slobodana Miloševića, Komitet pravnika za ljudska prava (YUKOM) izražava duboku zabrinutost povodom ozbiljnog ugrožavanja slobode okupljanja u našoj zemlji.

Poslednji primer negativne prakse je zabrana javnog okupljanja udruženja Društva srpsko-kineskog prijateljstva Falun Dafa prijavljenog za današnji dan, saopštio je danas YUKOM.

Skup Falun Dafe je zabranjen, kako se u obrazloženju navodi, zbog namere izražavanja stavova usmerenih protiv Komunističke partije Kine i mogućnosti da će državljani Kine koji žive i rade u našoj zemlji spontano okupiti i da će doći do „sukoba i nasilja“.

Komitet pravnika se direktno obratio Ustavnom sudu da hitno odloži izvršenje odluke Ministarstva unutrašnjih poslova, jer su ostala pravna sredstva nedelotvorna. Do 9. marta Ustavni sud nije doneo odluku, čime je odluka MUP-a ostala zakonita, a sam postupak pokazao da u Srbiji ne postoji faktička mogućnost sudske zaštite od arbitrarnih zabrana okupljanja.

Nedavni apel Kuće ljudskih prava i demokratije MUP-u da preispita svoje postupanje u vezi sa brojnim zabranama skupova Falun Dafe nije uvažen, jer su usledile tri nove zabrane, sa identičnim obrazloženjem, za manje od mesec dana.

Komitet pravnika ističe da neosnovane zabrane mirnih okupljanja i brojni prekršajni postupci protiv političkih neistomišljenika, sa drakonskim novčanim kaznama i mogućnošću njihovog pretvaranja u dane zatvora predstavljaju razlog za ozbiljnu zabrinutost u pogledu ostvarivanja ljudskih prava koja su uslov napretka Srbije ka članstvu u EU, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari