Za 15 godina 11.000 žena i dece javilo se u Sigurnu kuću 1foto: Skupština Grada Novog Sada

Konferencijom „Prekini tišinu“ obeleženo je 15 godina rada i postojanja Sigurne ženske kuće Centra za socijalni rad u Novom Sadu. Događaj je održan danas u Skupštini grada.

Rukovoditeljka Sigurne kuće dr Nada Padejski Šekerović rekla je da se toj instituciji za 15 godina rada javilo oko 11.000 osoba, odnosno žene i deca koja su trpela porodično nasilje, a da godišnje ta institucija zbrine oko 110 korisnika, oko 50 žena i 60-oro dece, ali i da se veliki broj žena obratio telefonom za pomoć u procesu donošenja odluke da izađu iz nasilja.

Prema njenim rečima, u proteklih 15 godina došlo je do pomaka u primeni zakonodavnog okvira u cilju zaštite žrtava nasilja u porodici i poručila da je poboljšana multisektorska saradnja i primena drugih zakona koji su doneti u našoj zemlji, u cilju zaštite žrtava.

– Područja na koja bi mogli da položimo pažnju u narednom periodu su osposobljavanje žena da ostanu na tržištu rada, kao i stanovanje uz podršku ,nakon što žene napuste Sigurnu žensku kuću – zaključila je Padejski Šekerović.

– U našoj zemlji su prva istraživanja o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja nad ženama sprovodile organizacije civilnog društva. Dobijeni rezultati upućivali su na zaključak da društveni resursi u vezi sa zaštitom od porodičnog nasilja nisu dovoljno razvijeni, ali i da su žene malo i nedovoljno koristile i one mehanizme koje su imale na raspolaganju, obeshrabrene činjenicom da se porodično nasilje toleriše – rekla je na konferenciji predsednica skupštine grada Jelena Marinković.

Marinkovićeva je naglasila da je „rad na podizanju svesti šire javnosti o nekom problemu uvek dug i mukotrpan posao“, ali da je to „jedini pravi put ka opštem napretku društva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari