Glavni razlog koji me opredelio da napustim redove radikala i pridružim se Tomislavu Nikoliću je taj što u okviru poslaničkog kluba SRS nisam mogao da se značajnije zalažem za interese žitelja novovaroške opštine, što je suština mog političkog angažovanja.

Ulogu narodnog poslanika vidim kao mogućnost da se slobodno borim za ostvarenje svojih ideja i stavova, od kojih će naši građani imati koristi i živeti bolje, a ne da za skupštinskom govornicom, po unapred izdatom diktatu iz Haga, iznosim ideološke floskule, kletve, ponižavajuće kvalifikacije na račun političkih neistomišljenika, i to bez argumentacije i opravdanih razloga, kao i da mi priča protiv Evrope i evropskih integracija bude okosnica političkog programa i delovanja – kaže Mićo Rogović, narodni poslanik iz Nove Varoši, koji se nakon nedavnog raskola u Srpskoj radikalnoj stranci, pridružio Tomislavu Nikoliću u okviru novog poslaničkog kluba „Napred Srbijo“.

* Politiku SRS dosledno ste sledili gotovo deceniju i po, i za to vreme obavljali najviše funkcije u lokalnom ogranku ove partije. Da li ste nakon raskola, ipak, bili u dilemi da li da napustite redove radikala?

– Nisam bio u dilemi jer sam čvrsto ubeđen da je Tomislav Nikolić, svojim moralnim kredibilitetom i doslednošću u politici, Srpsku radikalnu stranku doveo u poziciju najmoćnije pojedinačne političke organizacije. Osim toga, u poslednjih nekoliko godina imao sam utisak da cilj političkog delovanja SRS i nije bilo osvajanje vlasti, jer neshvatljivo je da tako moćni i sa velikom podrškom u narodu nismo mogli da preuzmemo odgovornost, proširimo koalicioni potencijal, dođemo na vlast i menjamo Srbiju. Kako , recimo, razumeti, da se naš donedavni lider, baš pred izbore seti da kaže da je Zvezdan Jovanovićsrpski heroj? Isti taj Vojislav Šešelj je samo pre godinu dana rekao da sa Koštunicom nema saradnje, da bi ga nedavno kandidovao čak i za premijera u eventualnoj koaliciji narodnjaka i SRS. Toliko o doslednosti u politici. A o delovanju radikala u Skupštini Republike Srbije, bolje da ne govorim. Njihovi nastupi za skupštinskom govornicom više su ličili na cirkus, nego na ozbiljnu političku borbu za ciljeve i ideale svoje partije. Sebe zaista ne vidim u takvom društvu, i da Nikolićnije krenuo drugim kolosekom, do kraja godine vratio bih poslanički mandat i prestao da se bavim politikom.

* Kako ste doživeli oštre optužbe bivših saboraca da ste deo „izdajničkog jata“ ?

– Ogorčen sam i razočaran ponašanjem svojih doskorašnjih istomišljenika. Takve uvredljive kvalifikacije, ipak, govore više o onima koji ih izgovaraju, a ne ličnosti kojoj su upućene. Na takve uvrede neću odgovarati, naprotiv, pozivam sve radikale i pristalice Tomislava Nikolića na mir i dostojanstvo, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga što smo samo pre dvadesetak dana bili „na istoj liniji“.

* Aktuelno rukovodstvo SRS tvrdi da je Nikolić„zavrbovao“ 19 poslanika pritiscima i ucenama. Ima li u takvim optužbama istine?

– To su zlonamerne i neistinite tvrdnje. I moje kolege odane Nikoliću i ja smo prvi otišli u njegov skupštinski kabinet i saopštili mu da smo uz njega. Takav čin smo smatrali hrabrim, a ne kukavičkim i izdajničkim.

* Stiče se utisak da okosnica programa vaše buduće stranke neće imati mnogo sličnosti sa programskim opredeljenjima SRS.

– O tome ćemo tek razgovarati. Čeka nas ozbiljan posao, neće biti tako jednostavno izgraditi stranačku infrastrukturu, ali očekujemo veliku podršku u narodu. Ono što se, međutim, sigurno zna je da će naša partija biti stranka moderne desnice, koja će u svom programu imati značajno utemeljene u elementima socijaldemokratije i zalaganje za bolji život građana, a ne ratničku retoriku koja je recidiv prošlosti. Naša politika mora biti otvorena prema javnosti i medijima, a statutom stranke ćemo pokušati da izbegnemo zamku liderske partije, jer imali smo dovoljno primera koliko to može biti štetno za jednu političku organizaciju.

* Kad većpominjete stranačku infrastrukturu, kada se može očekivati formiranje lokalnog ogranka vaše nove partije?

– Odmah nakon osnivačke skupštine, počećemo sa formiranjem i lokalnih ogranaka po gradovima Srbije. U Novoj Varoši, međutim, nećemo žuriti sa inicijativnim odborom, jer ćemo ovog puta potencirati na kvalitetu, a ne samo na brojnosti članstva. Potrebni su nam mladi, obrazovani, neiskompromitovani ljudi, računamo na pristalice radikala, kao i na neopredeljene, čak i simpatizere drugih partija.

* Vi ste i odbornik u novovaroškom parlamentu. Kakva će biti sudbina vašeg odborničkog mandata?

– Očekujem da zadržim i poslanički i odbornički mandat. U skupštini grada, od šest odbornika radikala, četiri su uz Nikolića i mi smo većsudu podneli zahteve za raskidanje ugovora na unapred potpisane blanko ostavke. Želim da istaknem da ćemo, ukoliko zadržimo odborniče mandate, u lokalnom parlamentu delovati kao opozicija, ali nećemo praviti opstrukciju i blokirati pozitivne inicijative vladajućih demokrata i socijalista. Podrška korisnim projektima karakterisaće i rad poslaničkog kluba „Napred, Srbijo“, koji će u isto vreme biti i oštar kritičar režima svim postupcima kojima bi eventualno bili ugroženi nacionalni interesi.

* Šta mislite, ko je na političkoj sceni profitirao raskolom radikala?

– To ne znam, ali sam siguran da Boris Tadićneće biti više tako spokojan kao pored radikala koji nemaju ambicije da ga ozbiljnije ugroze i preuzmu vlast. Jedini ozbiljni protivkandidat mu je Tomislav Nikolić, sa kojim će u budućnosti morati ozbiljnije da „ukrsti koplja“. Biće to borba ne dve ličnosti, većdva programa i dve vizije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari