Za danas zakazano suđenje Dijani Hrkalović, moguće odlaganja postupka 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Za danas u popodnevnim satima je u Specijalnom sudu, zakazano suđenje nekadašnjoj državnoj sekretarki Ministarstva unutrašnjih poslova Dijani Hrkalović, ali ne bi bilo iznenađenje da se odloži, jer je uoči samog početka angažovala novog branioca umesto dotadašnjih advokata.

Braniće je Vladimir Đukanović, funkcioner vladajuće stanke, poznatiji javnosti iz predmeta „Jovanjica“ i kao advokat Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, a branilac bi mogao da zatraži odlaganje kako bi se upoznao sa predmetom.

Tužilatvo za organizovani kriminal tereti Hrkalović za trgovinu uticajem, kao prvooptuženu, i predlaže da joj sud izrekne kaznu od pet godina zatvora.

Na otpužnici su još dvojca državnih službenika.

Optuženi su i nekadašnji šef službe za Specijalne istražne metode Dejan Milenković, za zloupotrebu službenog položaja, i nekadašnji načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić, za isto krivično delo kao Hrkalović.

Tužilaštvo tvrdi da je Hkalović opstruisala istragu protiv Veljka Belivuka za ubistvo, 2017. godine, karatiste Vlastimira Miloševića, koji je obezbeđivao više lokala. Javnost je videla snimak sa sigurnosne kamere zločina u centu Beograda poznatog kao „ubistvo na šinama“.

Kako je navedeno, ona je od Milenkovića tražila da kasno dostavi podatke iz mobilnog telefona Belivuka i tako otežala rad tužilaštvu. Belivuk je bio optužen za ubistvo ali je pod čudnim okolnostima pravosnažno oslobođen.

Belivuk i Marko Miljković, koji je takođe bio optužen za ovo ubistvo, uhapšeni su pre godinu dana i za narednu sedmicu zakazano je pripremno ročište za njihovo suđenje.

U slučaju Hrkalović, vodi se skraćeni postupak tako da bi suđenje, ako se ne odloži, krenulo odmah.

Takođe, tužilaštvo tvrdi da je Hrkavić tražila od Šušnjića da uvede prema Darku Elezu meru tajnog nadzora ali prividno kao zaštitu da ga neki drugi deo policije na stavi na mere.

Elez je nedavno osuđen u Bosni i Hercegovini na 15 godina zatvora zbog ubistava i drugih teških dela. Nekoliko godina je bio u zatvoru i u Srbiji zbog trgovine drogom.

U optužnici se navodi i da je Hrkalović, kako piše KRIK, tražila da se obriše deo tajnog snimka razgovora poznatog beogradskog odvokata Dragoslava Miše Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića sredinom 2018. godine, koji je bio na merama.

U tom razgovoru, navodi Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, citirajući njegove delove, Ognjanović dovodi u vezu Hrkalović sa Belivukom i Elezom.

Ognjanović je branio Bojovića, koji je u medijima označen kao deo „škaljarskog klana“, a na izdržavanju je duge zatvorske kaznu u Španiji, dok se Belvuk i Miljković vode kao pripadnici „kavačkog klana“.

Desetak dana posle ovog razgovora ubijen je Miloradović, par meseci kasnije Ognjanović. Oba zločina su nerasvetljena.

Takođe je u medijima objavljeno da tužilaštvo tvrdi kako je brisan snimak razgovora Branka Stefanovića, oca Nebojše Stefanovića, tada ministra policije a sada ministra odbrane, sa jednim privrednikom koji je bio na merama.

Istagu je vodio tužilac Milenko Mandić, poznat široj javnosti po tome što zastupa tužilaštvo na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Hrkalović je sredinom 2019. smenjena sa mesta državne sekretarke MUP. Prethodno je bila sekretar Uprave kriminalističke policije.

Na izborima za grad Beograd 2012. godine bila je na listi Srpske napredne stranke i izabrana za odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari