Samo ove sezone, prema aktuelnoj ceni u Srbiji, na njivama ostalo je oko 3,5 miliona evra, rekao je dipl. ing. Goran Mickov, na trodnevnom skupu stručnjaka za mehanizaciju u Titelu.

Za taj novac moglo se kupiti dvadeset modernih kombajna, što praktično znači da smo u proteklih deset godina „prosuli“ zrno vredno – 200 kombajna – koliko i danas nedostaje. Kada se ovome dodaju rasturi u žetvi suncokreta, posebno soje i uljane repice, štete od dotrajale mehanizacije su daleko veće.

Poljoprivrednici okupljeni u Trening centru Res trejda upoznati su s tim da države u okruženju nabavku kvalitetne mehanizacije stimulišu sa 20 do 40 odsto bespovratnih sredstava i to iz kapitalnih fondova, a ne iz agrarnog budžeta.

„To što naša država želi da regresira kamate za kupovinu mehanizacije korisno je, ali simbolično naspram potreba i prakse u drugim zemljama na putu ka EU. Ako ne budemo imali iste startne uslove, a danas nemamo, nećemo nikada biti konkurentni, a to može obezvrediti i druga ulaganja u agrar koja stižu iz budžeta“, kaže o tome za AgroPress Miroslav Kiš, predsednik UO Udruženja poljoprivrednika Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari