Za digitalizaciju programskog arhiva RTS dobija 105 miliona dinara državne pomoći 1Foto: Bojan Cvejić

Za digitalizaciju programskog arhiva Radio-televizije Srbije javni servis će od Ministarstva kulture i informisanja dobiti 105 miliona dinara državne pomoći, pokazuje Rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći, piše danas Nova ekonomija.

Iznos bi ipak mogao da bude i veći, jer je Savet Komisije ocenjivao samo predlog ugovora pa se, kako se i sami ograđuju, on „potencijalno može razlikovati od konačnog teksta ugovora koji će biti potpisan, naročito u pogledu iznosa pomoći“.

Za projekat digitalizacije u 2021. godini potrebno je ukupno 155 miliona evra. Deo troškova trebalo bi da porkije RTS i to iz novca koji će biti prikupljen po osnovu taksi, kao i ostalih marketinških i komercijalnih prihoda, dok će veći deo – 105 miliona dinara, finansirati Ministarstvo.

Uz pomoć projekta trebalo bi da se nastavi digitalizacija svih nosača slike i zvuka, kao i nabavka opreme za dalju nadogradnju sistema za digitalizaciju.

Plan aktivnosti uključuje kreiranje nove baze podataka koja treba da obuhvata televiziju, radio i PGP, kao i fototeku i kartoteku pretraživu preko interneta, te nastavak digitalne restauracije kultnih televizijskih serija i filmova uz istovremeno arhiviranje i novog programa koji se proizvodi, piše u rešenju Komisije.

Sredstva potrebna za digitalizaciju uključuju nabavku uređaja za ultrasonično čišćenje filmske trake sa pratećom opremom – 20 miliona, angažovanje stručnih saradnika iz oblasti digitalizacije i obrade digitalizovanih materijala – 40 miliona, nadogradnju i razvoj postojećih sistema za digitalizaciju 35 miliona, sistem za projekcionu salu u centru za digitalizaciju Sajam 15 miliona, nabavku opreme za digitalizaciju Radio Beograda – deset miliona.

Deo projekta digitalizacije za koji je data subvencija mora da bude sproveden do kraja 2021. godine.

Plan je da se u naredne dve decenije digitalizuje celokupni arhiv javnog servisa koji ima oko 200.000 sati programa nastalog za skoro 23 godine, a za to će biti potrebno ukupno 4,3 miliona evra ili oko 500,6 miliona dinara, objavljeno je u januaru 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari