Dnevna štampa 179 puta prekršila Kodeks, Danas i Politika bez prekršaja 1Foto: Stefana Savić (arhiva)

Šest dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću u Srbiji objavilo je u toku avgusta i septembra 99 tekstova kojima su povređena prava maloletnika, pokazao je monitoring kršenja Kodeksa novinara Srbije, koji sprovodi Savet za štampu.

Listovi “Alo”, “Kurir”, “Srpski telegraf”, “Informer”, “Blic” i “Večernje novosti” ukupno su u tih 99 tekstova Kodeks prekršili 179 puta, od čega se najveći broj prekršaja odnosi na narušavanje prava na privatnost, odnosno otkrivanje identiteta maloletnika, saopštio je Savet za štampu.

Kako se navodi, najveći broj tekstova u kojima je prekršen Kodeks zabeležen je u listu “Alo” (42), a najmanji u “Blicu” (4), dok u listovima “Politika” i “Danas” u posmatranom periodu nije bilo povreda Kodeksa koje bi se odnosile na decu.

Ovo je prvi put da su u okviru monitoringa, koji Savet za štampu radi već četvrtu godinu, izdvojeni prekršaji u vezi sa decom.

Kako se ističe, ukupan broj tekstova u kojima je prekršen Kodeks novinara za ova dva meseca iznosi 1440, što je znatno više nego u istom periodu prošle godine, kada je zabeležno 1130 takvih tekstova. Najviše tekstova kojima je prekršen Kodeks objavio je list “Alo” (380), a najmanje “Politika” (tri).

Savet za štampu će navodi da će uz finansijsku podršku Dojče vele akademije, nastaviti da prati poštovanje Kodeksa novinara u dnevnim novinama do kraja godine, a konačni rezultati biće objavljeni početkom januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari