Za dve nedelje u fabrici "Džinsi" od malih boginja obolelo 55 osoba 1Foto: EPA/FEDRIK VON ERICHSEN

U fabrici „Džinsi“ u Leskovcu od malih boginja za dve nedelje obolelo je 55 osoba, objavio je leskovački Zavod za javno zdravlje na svom sajtu.

Zavod je naveo da je najveći broj obolelih rođen u periodu od 1982. do 1996. i da se radi o godištima koja su u najvećem broju primila po dve doze MMR vakcine. Obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja u Jablaničkom okrugu za ta godišta bio je 95 odsto.

Svi oboleli su imali laku kliničku sliku i nije bilo komplikacija. Većina obolelih živi u selima Vučjanskog kraja – Donja Jajna, Beli Potok, Trnjane, Gorina, Brza, Todorovce, Vučje, naveo je Zavod.

Kako se dodaje, Zavod je 15. juna prijavio epidemiju malih boginja u fabrici, a broj obolelih koji su saopštili je od tog perioda do 29. juna.

„Na teritoriji Jablaničkog okruga od početka oktobra 2017. godine zaključno sa 29. junom registrovano je ukupno 600 slučajeva sumnji malih boginja. Ukupno na teritoriji Jablaničkog okruga do 29.juna potvrđena su 503 slučaja malih boginja“, navodi Zavod.

Na teritoriji grada Leskovca od početka januara do 29. juna od malih boginja obolele su 354 osobe, u opštini Bojnik od početka decembra prošle godine do kraja juna 109 osoba, a u opštini Vlasotince 32 osobe od 22. februara, kada je proglašena epidemija, do 29. juna.

„U Jablaničkom okrugu sprovode se pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima, a u opštini Bojnik, gradu Leskovcu i opštini Vlasotince dodatne aktivnosti u žarištu epidemija. Zavod preduzima sve mere u cilju sprečavanja širenja malih boginja“, saopštio je Zavod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari