Predsednici opštine Surdulica Novica Tončev i opštine Trn u Bugarskoj Stanislav Nikolov u Sofiji prekjuče su potpisali ugovor o prekograničnoj saradnji kojim je predviđena potpuna rekonstrukcija regionalnog putnog pravca Kostreševce – Palja uz sam granični prelaz između dve države. Ukupna vrednost projekta je 545.107 evra, a sredstva su odobrena iz IPA predpristupnog fonda EU nosiocu realizacije projekta opštini Surdulica.


– Naša opština je nosilac projekta i mi već naredne nedelje raspisujemo tender za izvođača radova. Posebno smo ponosni na činjenicu da nastavljamo prekograničnu saradnju sa našim prvim komšijama koji su već članovi EU – navodi za Danas Novica Tončev, predsednik Opštine Surdulica. Tončev precizira da je komisija EU koja odobrava projekte prekogranične saradnje navela da je ovo „jedan od najbolje napisanih projekata u ovom sektoru čija realizacija ima veliku korist po opštinu Surdulica i Trn“.

I Stanislav Nikolov, predsednik Opštine Trn, ukazuje na činjenicu da iako je Bugarska članica EU, a Srbija za to ima podršku njegove zemlje, postoje opštine i kod njih koje su nedovoljno razvijene.

– Dragoceno je što je osmišljen koncept prekogranične saradnje i mi tu imamo odličnog partnera u opštini Surdulica sa kojom odavno sarađujemo, ali sada imamo priliku da naši građani imaju i konkretne efekte te saradnje uz pomoć sredstava Unije – navodi za Danas Nikolov. On kaže da je opština Trn spremna na saradnju na ovakvim projektima i sa drugim opštinama juga centralne Srbije, pre svega iz Pčinjskog okruga i da tu postoji „veliki prostor za zajedničke projekte“.

Na osnovu ugovora, Surduličanima od ukupne vrednosti celog projekta pripada 396.643 evra i tim novcem biće potpuno rekonstruisan regionalni putni pravac Kostreševce – Palja u dužini od preko tri kilometara. Partnerska opština Trn dobila je sredstva u iznosu od 148.463 evra uz obavezu da nabavi vozilo kojim će se održavati ovaj putni pravac naročito u zimskom periodu.

– Mislim da na jugu Srbije imamo isuviše problema u svim sferama života, od ekonomije do putne privrede, a u državnoj kasi para nema. Otuda je bitno da ne kukamo jer su fondovi EU otvoreni pogotovu za projekte u oblasti ekologije, svih oblika infrastrukture, privredne i kulturne saradnje, a mi ih još uvek nedovoljno realno prepoznajemo – precizira predsednik surduličke opštine.

Rekord Pčinjskog i Jablaničkog okruga

– Ovo je šesti projekat prekogranične saradnje koji realizujemo mi u Surdulici. Bez prepotencije moram da kažem da smo savladali komplikovanu proceduru pisanja projekata u skladu sa propisanim pravilima EU. Mišljenja sam da naš primer treba da slede i druge opštine sa juga Srbije. U tom smislu spremni smo da našim kolegama iz opština Trgovište, Bujanovac, Preševo, Bosilegrad i Vladičin Han pomognemo u pripremi projektne dokumentacije koja je vrlo zahtevna – navodi Tončev. Po njegovim rečima, u poboljšanje infrastrukture iz evropskih fondova Surdulica je kroz projekte prekogranične saradnje do sada povukla više od milion evra, što je rekord u odnosu na svih trinaest opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari