Za inicijativu otpad nije đubre, već resurs i izvor radnih mesta 1Foto: Arhiva

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd zastupa stav da se mora uspostaviti zaokruženi sistem za upravljanje komunalnim otpadom koji maksimalno ekonomski iskorišćava ovaj resurs, smanjuje zagađenje i obezbeđuje radna mesta.

Naš plan potpuno isključuje spalionicu i upliv privatnog sektora u komunalne delatnosti, a građanima nudi ekološki prihvatljiv, održiv i društveno isplatljiviji model od trenutno postojećeg sistema, a posebno od ovog predloženog koji ceo koncept podređuje zaradi jednog investitora.

Sistem upravljanja otpadom koji se temelji na konceptu nula otpada (tzv.Zero waste) podrazumeva se maksimalno smanjenje količine otpada kroz omogućavanje njegove ponovne upotrebe i razvoj zelene ekonomije koja će zaposliti više hiljada građana i građanki.

On podrazumeva i unapređenje sistema naplate odnošenja otpada tako da ona ne bude po kvadratnom metru stana već po kilogramu otpada, zatim razvoj primarne selekcije, odvojenog sakupljanja prema vrsti otpada, koji je neophodan preduslov za razvoj reciklaže, zatim proširenje sistema za prikupljanje otpada na čitavu teritoriju Beograda, zatvaranje i sanaciju deponije u Vinči, ali i izvlačenje nagomilanog deponijskog gasa koga ima dovoljno za dvadesetogodišnju eksploataciju, procenjene zarade od oko 20 miliona evra.

Neophodno bi bilo izgraditi novo sanitarno odlagalište, po standardima koje ne bi ugrožavalo ljudsko zdravlje i životnu sredinu, kao i postrojenje za kompostiranje biološkog otpada.

Težimo cilju da preko 95 procenata otpada bude ponovno upotrebljeno, reciklirano ili obrađano, a da se samo oko 5 procenata odlaže. Kao što vidite Beograd ima mnogo opcija i mnogo prilika da se ova industrija razvije, uposli ljude i donese i ekonomsku i društvenu dobit.

Gradske vlasti su u odabiru rešenja „zaboravile“ na strateška dokumenta koja upućuju na vrlo jasne i linearne korake u upravljanju otpadom: pre svega prevencija nastanka otpada, zatim ponovna upotreba i reciklaža, tek onda korišćenje vrednosti otpada: kao što je kompostiranje i drugo… I na kraju onaj deo koji ne može da se iskoristi odlaže se. Izbacivanjem ovih međukoraka i prelaskom odmah na spaljivanje gubimo ogroman broj radnih mesta, gubimo ljude koji su sada angažovani na tretmanu otpada, ali gubimo i ogroman potencijal koji ova industrija može da ostvari ukoliko bi se u nju ulagalo.

Koncept „nula otpada“

Kontrolom nastanka otpada, ponovnom upotrebom materijala, reciklažom i tek na kraju deponovanjem ovaj koncept donosi veliki broj radnih mesta, iskorišćenje ovog velikog resursa, kao i zaštitu životne sredine.

Tekst objavljen u okviru dodatka Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ – „Patka osvaja Skupštinu“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari