Sedam projekata na unapređenju sistema za zaštitu od poplava u Srbiji u četiri opštine biće finansirano donacijom italijanske vlade, a od ukupne donacije od 800.000 evra, a za izvođenje radova u opštini Kladovo opredeljeno je oko 170.000 evra. Reč je o uređenju oko četiri kilometra korita Velike reke u Velikoj Kamenici, a dinamiku izvođenja radova definisali su predsednik opštine Kladovo dr Dragan Budujkić i ekonomski ataše italijanske ambasade u Srbiji Silvio Pentrela.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Inače, ugovore sa izvođačima radova odabranim na tenderu potpisao je ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, čime su stvoreni uslovi za realizaciju radova na unapređenju sistema za zaštitu od poplava. Osim kladovske opštine, projekti na unapređenju sistema za zaštitu od poplava donacijom Vlade Italije rade se još u opštinama Loznica, Krupanj i Osečina.

– Ambasador Manco insistirao je na ubrzanom početku radova kako bi se posao u Velikoj Kamenici završio do polovine januara naredne godine. S obzirom na posledice bujičnih poplava koje su još vidljive u opštini Kladovo ambasador Italije veoma je zadovoljan što će se i raditi na projektu sređivanja Velike reke, kazao je ekonomski ataše Ambasade Italije u Srbiji Silvio Pentrela.

Opština Kladovo bila je jedna od opština u Srbiji u kojoj su prošlogodišnje bujične poplave nanela veliku materijalnu štetu. Ovdašnja lokalna samouprava preduzima niz konkretnih mera na poboljšanju preventivnog sistema zaštite od velikih voda.

– Gest italijanske ambasade doprineće da se konačno razreši problem Velike reke u čijem koritu su nagomilane velike količine šljunka i drugih naplavina. Zbog opšte besparice taj problem sami nismo mogli da rešimo. To su prepoznali naši prijatelji iz Italije koji su izdvojili novac za radove koje su na tenderu dobili zaposleni u JP „Vodoprivreda“ iz Požarevca. Hvala im na tome – izjavio je predsednik opštine Kladovo dr Dragan Budujkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari