Za koga je obavezna ocena sa usmenog?

Brojne nedoumice u školama zbog dopisa Ministarstva prosvete

Ostavite komentar


  1. Kao majka i profesor fizike se pitam koliko će prosvetara skočiti sa mosta ukoliko takav dopis stigne iz resornog ministarstva, pošto gospodin Šarčević radi kako mu je ćef, što je i sam rekao.

  2. Ministarstvo jos uvek nije poslalo informacije KADA se zavrsava ova skolska godina.

    1. Jeste, dali su te informacije! Rekli su da se skolska godina se za studente zavrsava 15.maja, maturante 22.maja, a za sve ostale razrede Osnovnih i Srednjih skola-31.maja, 2020.godine. I posle ucenici imaju pravo da popravljaju svoje zakljucne ocene od 1-20. u zavisnosti koji su razred…!

      1. Kao i do sada, školska godina se završava 31. avgusta. Završetak nastave i kraj školske godine su 2 različita termina.

        1. Koleginice Miljana,nisam se precizno izrazila,mislila sam na kraj 2. polugodišta.Na mnogobrojna pitanja mojih kolega upravi škole kada se završava teorijska,a kada praktična nastava,uprava škole je odgovorila da nemaju zvanični dopis iz Ministarstva i dok dopis ne stigne važi kalendar donet u septembru 2019.

  3. Pitanje iz naslova nije suštinske prirode, naročito ne za osnovce. Naime, što se tiče osnovne škole, postoje dva pravilnika o ocenjivanju. Prvi (stari) važi za učenike koji su ove godine u 3., 4., 7. i osmom razredu, koji važi do kraja ciklusa njihovog školovanja. Drugi (novi) pravilnik o ocenjivanju važi za ostale učenike koji nastavu pohađaju po „novom“ programu orjentisanom na ishode.
    Po starom pravilniku ne postoji minimalan broj ocena koji treba dati za usmeno odgivaranje.
    Po novom pravilniku učenik treba da ima bar jednu ocenu iz usmenog odgovaranja tokom polugođa ali se nigde ne pominje nedeljni fond časova, što znači da važi za sve predmete.
    Najveći problem je sa minimalnim brojem ocena tokom polugođa koji je uslov da može da se definiše zaključna ocena.
    Neko ko nije smeo, očigledno je zaboravio da za osnovce postoje dva pravilnika, pa je izmenio samo „novi“ pravilnik, dok se izmenama „stari“ pravilnik ne pominje.
    Prosto rečeno, pravno gledano učenici koji rade po „starom“ programu u toku polugodišta treba i dalje da imaju najmanje 4, odnosno 2 ocene kako bi mogla da im se utvrdi zaključna ocena na kraju godine, a sve to u skladu sa „starim“ pravilnikom koji uopšte nije uzmenjen.

    1. Jao covece, sta si ti pokusao da objasnis, nije mi jasno. Za sve je izmenjen pravilnik zbog korone i sad je dovoljno 2 ocene da se zakljuci ocena na kraju drugog polugodista (ukupno 1 ocena pre vanrednog stanja i druga tokom nastave na daljinu).

  4. Ima li kraja maltretiranju nastavnika srpskog jezika i matematike od strane MPS , amatera u njemu i raznih „levih dodavača“ koji ovakvim idejama pokušavaju da opravdaju svrhu postojanja sebe na besmislenim radnim mestima u ministarstvu i raznim zavodima ? I to najčešće bez dana rada u nastavi. Posle i ne čudi što ni svećom ne možete da nadjete matematičara , nego u školama matematiku predaje ko stigne.
    A možda to i nije slučajno?

    1. Nije ni čudo što nam je prosveta ovakva pored ovekvih nastavnica matematike koja priznaje samo srpski jezik i matematiku ostali nisu bitni,navodno samo se oni maltretiraju.Sramota što takvih ima u prosveti a na žalost sve više. Da je sreće da ih svedu na dva časa nedeljno bar u srednjim stručnim školama a ne da maltretiraju i učenike i kolege i ističu svoju bitnost a u stvari samo se bore za prava i kako da drže privatne časove.A ovi iz MPN ih čuvaju jer samo u školi mogu da rade drugima nisu potrbni.I odmah se izvinjavam jednoj grupi većoj ili manjoj nisam siguran koji izuzetno časno obavljaju svoj posao nastavnika,pedagoga pa i drugog roditelja.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.