Za medijske projekte 17 miliona dinara iz užičkog budžeta 1Redakcija užičkih Vesti/Foto:N.Kovačević

Za sufinansiranje medijskih projekata biće izdvojeno 17 miliona dinara iz ovogodišnjeg užičkog budžeta, što je isti iznos kao prošle godine.

To je mnogo manje od 2 odsto budžeta, koji godinama preporučuju medijska udruženja, jer je užički budžet planiran u iznosu od oko tri milijarde dinara.

U konkursu, koji je objavljen 5. februara na sajtu grada, navedeno je da se, po projektu, može odobriti najmanje 30.000, a najviše 4,5 miliona dinara.

Projekti za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije, mogu se sufinansirati najviše do 80 odsto, a za televizije do 50 odsto njihove vrednosti.

Tim novcem, ističe se, finansiraće se „proizvodnja medijskih sadržaja koji doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana Užica“.

Kao specifični kriterijumi za ocenjivanje projekata navedeni su „javno informisanje stanovnika Užica o zbivanjima na lokalnom nivou, obrazovanju, kulturi, umetničkom stvaralaštvu, sportu, turizmu, privredi, preduzetništvu i poljoprivredi, zdravlju ljudi, zaštiti životne sredine, zaštiti dece i omladine, fizičkoj kulturi, ljudskim pravima, razvoju demokratije, unapređivanju pravne i socijalne države“.

„Izveštavanje o radu organa Grada Užica nije deo javnog interesa i ne može biti tema projekta, u skladu sa Lokalnim antikorupcijskim planom“, napominje se u konkursnim uslovima.

Kao jedan od kriterijuma za ocenu projekata je navedena i provera „da li su učesniku konkursa, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda, izrečene mere državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana“.

Konkursom su pozvani novinarska i medijska udruženja, koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa, i medijski stručnjaci da predlože članove komisije koja će odlučivati o raspodeli novca.

Na prošlogodišnjem konkursu je bilo prijavljeno 48 projekta lokalnih, regionlalnih i nacionalnih medija, od kojoj je 27 podržano sa 17 miliona dinara.

Požega izdvojila 7,5 miliona dinara


Istog dana, Opština Požega je raspisala konkurs i za sufinansiranje medijskih projekata izdvojila 7,5 miliona dinara.

Najmanji iznos koji se može dobiti po projektu je 10.000, a najveći 3.750.000 dinara.

Bužet te lokalne samouprave je oko 930 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari