Za mesec dana na Kosovu preregistrovano devet vozila sa srpskih na RKS tablice 1Kosovske tablice Izvor: KoSSev (Arhiva)

Od kako je pre mesec dana stupila na snagu odluka kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu samo je devet vozila prešlo na RKS, piše kosovski Kallxo.

„Do sada je registrovano devet vozila sa KM, GL, PZ, PR registarskih oznaka na RKS registarske oznake“, piše ovaj medij pozivajući se na odgovor kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi KoSSev.

Iz MUP su naveli i da je od ukupnog broja vozila, sedmoro vlasnika automobila srpske nacionalnosti.

Precizirali su da su vozila preregistrovana u četiri različita regiona – jedan u Prištini, tri u Kosovskoj Mitrovici, dva u Prizrenu i tri u Gnjilanu.

Kosovska vlada donela je odluku krajem juna kojom je obavezala vlasnike automobila srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu da ih preregistruju na RKS u periodu od dva meseca, tj. od 1. avgusta do kraja septembra meseca.

Međutim, nakon postavljanja barikada na Severu i reakcije međunarodne zajednice, Priština je odlučila da odloži primenu odluke za mesec dana, tj. od 1. septembra.

Rok za registraciju ovih vozila traje do 31. oktobra.

Kallxo piše da im iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na pitanje šta će biti sa automobilima sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu nakon ovog datuma.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja izjavio je 5. septembra da će „svi automobili sa nelegalnim tablicama koje je Srbija izdala na ime gradova na Kosovu, a ukoliko ih vlasnici ne zamene na RKS do 31. oktobra, smatrati neregistrovanim automobilima“ i biće im onemogućeno kretanje na teritoriji Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari