Za mlade Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope opomena - "Da se istorija ne ponavlja" 1Foto: EU info centar

U Evropi i svetu se obeležavaju Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, a sagovnornici Danasa, mladi aktivisti, razumeju značaj ovih praznika, kako onaj istorijski, tako i za sadašnost i budućnost.

Student beogradskog Fakulteta političkih nauka Stefan Stošić navodi da lično smatra da je Drugi svetski rat nešto najstrašnije što se desilo u ljudskoj istoriji, te da svakog dana bi trebalo da imamo na umu koliko je ceo svet u tom periodu izgubio.

„Danas je dan kada možemo da se podsetimo šta smo sebi dopustili i da takve stvari poput fašizma ne smeju se ponoviti, i da slične pojave danas treba seći u korenu i ne dopuštati da se istorija ponovi“, kaže Stošić. On navodi u pogledu Dana Evrope da je Evrope jak i lep kontinetn sa ljudima koji imaju iste probleme, resurse i istoriju, te da svi u Evropi treba da bude svesni da imamo jedni druge.

Za mlade Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope opomena - "Da se istorija ne ponavlja" 2
Stefan Stošić, foto: Privatna arhiva

„Treba da budemo svesni i da su nam prijatelji prve komšije, da nemamo druge, mada su nam nažalost i neprijatelji. Treba da rušimo sve granice, da se spajamo što više jer meni je ovaj dan bitan jer što više radim sa drugim ljudima, upoznajem kulture i stvaram kontakte za mene je cela Evropa postala mesto gde živim. Pre je bilo ako dođem u Zagreb, osećam se kao kod kuće, a sada su granice pomerile do Budimpešte i kako se širi osećam da je cela Evropa naš dom, a ne samo država gde živimo“, navodi Stošić.

„Važno je obeležiti 9. maj, kako bi se setili svih žrtava koji su svoj život dali za slobodu budućih pokoljenja. Tih žrtava na našem prostoru je bilo mnogo. Oni nisu pristajali da budu deo velikog zla koji je harao Evropom i svetom, već su odlučili da se protiv njega bore, iako su znali da su zgledi za pobedu mali, a da ta borba predstavlja put u smrt“, kaže za Danas aktivista Pokreta Ljubav Vera Nada Nemanja Knežević.

Za mlade Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope opomena - "Da se istorija ne ponavlja" 3
Nemanja Knežević, foto: Privatna arhiva

On kaže da trenutna situacija u svetu nažalost u mnogome podseća na onu sa sredine 20. veka, te da se mi kao narod i država ne smemo slepo priklanjati nekoj od sukobljenih strana.

„Ono što mi morako jeste da kao i tada ustaneno i da ponosno stojimo uz pravdu na našoj strani“, navodi Knežević.

Za Nikolu Ristića, aktivistu, ovi praznici su upozorenje i sećanje da istorija ne sme da se ponavlja. Ne smemo da ignorišemo šta se dešava u komšiluku i svi zajedno kao evropski partneri i saveznici ne smemo da ćutimo na rast fašističkih pokreta danas ili sutra, kao što se dešavalo u periodu pred Drugi svetski rat, kada se, ocenjuje, smatralo da je rast fašizma negde daleko.

Za mlade Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope opomena - "Da se istorija ne ponavlja" 4
Nikola Ristić, foto: Privatna arhiva

„Na današnji treba da se sećamo toga da je ono što je bilo preteča naše države i ono što je naš narod uvek bio je jedna velika antifašistička ideja. Kao narod smo uvek bili na pravoj strani istorije, i ono što su danas evropske vrednosti je plod onoga što je naš narod radio u tom mračnom vremenu i borio se za evropske vrednost“, navodi Ristić i dodaje da ne smemo dozvoliti da nam neko tu borbu otuđi. Moramo da se borimo protiv fašizma gde god i kad god, a u to ubraja i to kako se koristi termin fašizam, jer olakim korišćenjem, smatra, se gubi njegova suština, jer u suprotnom ćemo upasti u zamku da nas sustigne sa druge strane.

Predsednik omladine Srpskog pokreta Dveri Ranko Radović kaže da za njegov pokret su Dan Pobede i Dan Evrope neodvojivi – dve strane iste medalje.

Za mlade Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope opomena - "Da se istorija ne ponavlja" 5
Ranko Radović, foto: Dveri

„Sa jedne strane svečana proslava pobede nad ideologijom zla koja je pretila da pokori ceo svet i sećanje na ogromne žrtve podnete za slobodu, a sa druge dan kada su evropski narodi odlučili da idu putem mira, zajedništva , solidarnosti I ekonomskog razvoja. Nažalost, poslednjih godina započet je proces revizije zvanične istorije i pokušaj umanjivanja doprinosa Rusije i ruskog naroda u borbi protiv nacizma“, navodi Radović i dodaje da je to apsolutno nedopustivo jer se to desava i našem narodu, naročito u kontekstu pitanja pokreta otpora i broja žrtava u NDH.

„Za nas iz Dveri, pokreta koji baštini ideje antifašizma i slobodarske tradicije našeg naroda, istorijske činjenice su jasne i oko istine se ne možemo dogovarati. Važno je da mladi poznaju svoju prošlost i da čuvaju sećanje na one koji su žrtvovali svoju mladost i živote kako bi mi danas živeli slobodno i prosperitetno. Ovogodišnji Dan Pobede i Dan Evrope su u senci rata u Ukrajini i naša želja je prestanu ratna dejstva, ali i da se prekine sa agresivnom rusofobijom, kao i da se pronađe mirno rešenje za pitanje Donbasa“, kaže predsednik omladine Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari