Za nabavku telefona za vozače GSP 50 miliona dinara 1Foto: Beta/Milan Timotić

Rebalansom Programa poslovanja Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd“ predviđena je nabavka smart telefona za potrebe vozača GSP, u iznosu od 50 miliona dinara, ukazao je danas čelnik nevladine organizacije Centar za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

 

On je u pisanoj izjavi, naveo da ta nabavka nije bila predviđena godišnjim planom nabavki, već se pojavljuje upravo u trenutku kada gradonačelnik Alerksandar Šapić najavljuje ukidanje postojećeg sistema za monitoring i naplatu u vozilima javnog prevoza.

„Logičan zaključak je da je to iznuđeno ad hok rešenje, kojim ova gradska vlast pokušava da ublaži haos koji će nastati kada ne bude postojao uvid u realnom vremenu gde se koje vozilo nalazi, što stvara ogromne mogućnosti za zloupotrebu i izvlačenje novca za neobavljene polaske“, naveo je Jovanović.

On je podsetio da u GSP radi oko 2.900 vozača linijskog prevoza, ne računajući privatne prevoznike.

„Kako će se ukidanjem sistema za monitoring vozila izgubiti svaka mogućnost za kontrolu, praćenje i nadzor nad radom autobusa, trolejbusa i tramvaja, ‘genijalno’ rešenje je – dati svakom vozaču po smart telefon. To bi onda značilo i da će neko morati da dobije posao da izradi aplikaciju za mobilne uređaje. Ovakvo rešenje za javni prevoz u Beogradu nije ozbiljno, niti pouzdano, a stvara i dodatne troškove“, naglasio je Jovanović.

On je naveo da su do sada vozači imali svoje personalizovane službene kartice i vozački panel koji je istog oblika kao validator, a sam softver koji je deo sistema, poznatijeg kao BusPlus, imao je razvijene funkcije koje su potrebne kako bi vozač u svega par klikova prijavio vožnju i uneo potrebne podatke.

„Dakle, treba da odustanemo od opreme koju već imamo, od softvera koji već koristimo i da kupujemo u nedogled smart telefone i angažujemo opet neku drugu firmu koja će nam izraditi aplikacije koje već koristimo?“, upitao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari