Za pad helikoptera kod Surčina 2015. nije kriva posada već vojni vrh, tvrdi penzionisani vazduhoplovni zastavnik 1Foto: N1

Saša Jovanović, vazduhoplovni zastavnik u penziji, „odgovorno tvrdi“ da nijedan član posade helikoptera koji se 2015. godine srušio nedaleko od aerodroma nije kriv, već oni koji vode vojsku, koji su, kako kaže, iskoristili i žrtvovali te ljude, piše N1.

„Nije patriotizam kada pokušate zbog tog slučaja da se slikate i da sebe promovište kao političara. Patriotizam je kada se posle ovakvog događaja vi, kao najodgovorniji kome je pala ideja da poleti helikopter – izađete pred kamere i kažete – ja sam odgovoran. Nije patriotizam kada pobegnete u tišinu i mrak politike i čekate novu funkciju, a da se sve zaboravi“, naglašava. Patriotizam nije kada kažete „ne dam ove ministre“, nego je patriotizam kada prvi vi te ministre kaznite i pošaljete pred sud, dodao je sagovornik N1.

Kako se navodi, te martovske večeri, helikopter je angažovan kako bi zdravstveno ugroženu bebu iz Novog Pazara prevezao od Raške do Beograda na lečenje. Mediji su javljali da je sleteo, ali helikoptera na aerodromu nije bilo. Pisali su da je beba dovezena i da je tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar čeka. Tu sliku ipak nismo videli. Helikopter je pao kod Surčina i niko nije preživeo.

Te noći poginuli su u transportnom helikopteru Mi-17 pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović od nekoliko dana, koju su pokušali da spasu. Ni osam godina kasnije niko nije odgovarao za tu nesreću.

Zastavnik Jovanović, na pitanje N1 da li je ta nesreća prebrzo zaboravljena, odgovara: „Naravno, kao i sve u Srbiji što je nezgodno i neprijatno, a veliki skandal, trude se svi da se što pre zaboravi“.

U 12 časova na Ledinama, na mestu pada helikoptera, godišnjicu će obeležiti kolege, prijatelji i rodbina stradalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari