Pirotska Korporacija Tigar ove godine obeležava pola veka stipendiranja studenata na mnogim fakultetima, pa je tako jedna od retkih firmi u zemlji koja godinama ulaže u kadrove.

Prema rečima izvršnog direktora za kadrove u Tigru Milivoja Nikolića, za proteklih pet decenija Tigar je stipendirao oko 1.350 studenata, a u preduzeće se posle završenih studija nije vratila jedna četvrtina diplomiranih visokoškolaca.

– U početku se razmišljalo da pored razvoja fabrike treba pomagati i razvoj infrastrukture u gradu. Zbog toga smo pomagali školovanje mnogih mladih ljudi koji u tom trenutku nisu bili potrebni fabrici, ali jesu Pirotu. Stalni razvoj fabrike zahtevao je i stvaranje stručnog kadra. Pre 50 godina kada je krenulo stipendiranje puštena je u pogon i fabrika dijagonalne auto gume. Sve to je, naravno, zahtevalo i odgovarajući stručni kadar koji će pratiti sve te nove tehnologije.Veliku ulogu u toj poslovnoj orijentaciji Tigra da ulaže u znanje i kadrove odigrala je i Gumarsko-tehnička škola. U toj školi obrazovan je kadar za gumarsku industriju a ujedno to je bila i priprema za visokoškolski kadar. Nova tehnologija tražila je i nova znanja i obrazovane stručnjake u oblasti tehnologije, elektronike, mašinstva. U tim prvim godinama odobravan je veliki broj stipendija – kaže za Danas Nikolić.

Nikolićdodaje da je od 1976. pa sve do 1996. godine godišnje bilo i po pedesetak stipendista.

– U ovom trenutku Tigar ima 80 stipendista, od kojih je od 2008. desetoro novih. Među našim stipendista ima i studenata prava, ekonomije, stranih jezika. Poslednje dve godine javljao se manji broj studenata tehologije pa ove godine sa beogradskim Tehnološkim fakultetom pripremamo jednu posebnu promociju. Poslednjih desetak godina stipendiramo učenike generacije iz svih pirotskih srednjih škola. Rečje o stipendistima koji studiraju ekonomiju, pravo, jezike, industrijski i grafički dizajn… Stipendisti Tigra su uglavnom odlični đaci. Za vreme studija imaju obavezu da uče jedan strani jezik i dođu do konverzacijskog nivoa. Plaćamo nabavku knjiga, omogućavamo im da profesionalnu praksu obave ovde, da rade seminarske i diplomske radove. Oni se, dakle, još od prve godine usmeravaju da uz pomoćTigra zadovolje sve svoje potrebe za obrazovanjem. Naši stipendisti preko studentskih organizacija odlaze na međunarodnu razmenu studenata, a to su za njih dragocena iskustva. Mesečni iznos stipendije je 8.000 dinara. Pored toga stipendista dobija naknade za učenje stranog jezika i za nabavku udžbenika, kao i nagrade za postignut uspeh – kaže Milivoje Nikolić.

 

Veliki broj visokoškolaca

Tigar a.d. zapošljava oko 2.000 radnika sa visokom stručnom spremom, a oko 85 odsto visokoškolaca koji rade sada u Tigru bili su naši stipendisti. Među našim stipendistima koji su se posle završenih studija vratili u Korporaciju, mnogo je onih koji su na veoma odgovornim funkcijama. Dovoljno je reći da su poslednja tri generalna direktora bili naši stipendisti – raniji Slobodan Dankovići Milovan Đorđevići sadašnji direktor Dragan Nikolić, kao i pojedini izvršni direktori – kaže Milivoje Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari