Opštini Kladovo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja u akciji „Očistimo Srbiju“ odobrilo četiri miliona dinara za sanaciju divljih deponija u gradu i u mesnim zajednicama. Ova će sredstva, prema rečima predsednika opštine Dejana Nikolića, biti iskorišćena za sanaciju najvećih deponija koje najviše i ugrožavaju normalan život stanovništva.

– Kako se računa, sa deponija će biti uklonjeno oko 800 kamiona komunalnog i drugog otpada. Namenskim korišćenjem sredstava Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja stvoriće se i uslovi za veće ulaganje u zaštitu i očuvanje prirodne sredine – rekao je Nikolić.

Ekološka inspekcija u interni katastar, koji je inače dostavljen resornom ministarstvu, unela je 48 divljih deponija. Evidentirane deponije zahvataju površinu od 320.000 kvadrata i na njima se nalazi 15.000 kubika različitog otpada koji treba očistiti. Deponije kraj puteva i duž obale Dunava uglavnom su starije od pet godina, mada ima i onih koje su nastale pre više od dve decenije.

U okviru akcije „Očistimo Srbiju“ organizovane povodom „Dana Dunava“, radnici kladovskog JP Komunalac očistili su travnati plato na oko 30 ari i uklonili divlju deponiju na ulazu u prigradsko naselje Kostol iz pravca Kladova. Tom prilikom je uz pomoć teške mehanizacije sa smetlišta uklonjeno i na gradsku deponiju odvezeno više od 80 kubika plastičnog otpada, šuta i drugog otpada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari