Više stotina ljudi protestovalo je juče na jugu Kine ispred prostorija jednog nedeljnika čije je novogodišnje izdanje cenzurisano. Okupljeni u mestu Kanton nosili su transparent „Želimo slobodu štampe, poštovanje Ustava i demokratiju“.


Grupa kineskih novinara otvoreno se suprotstavila 4. januara lokalnom šefu Komunističke partije za propagandu, tražeći njegovu ostavku zbog promena u uvodniku lista Sautern vikli (Nanfang Zhoumo). U uvodniku se pozivalo na političku reformu i poštovanje Ustava, a on je bez saglasnosti uredništva promenjen u pohvalu Komunističke partije.

Kineski ustav načelno garantuje slobodu izražavanja i slobodu štampe, ali komunistički režim krši te slobode. Prema organizaciji Reporteri bez granica, Kina je na 174. od ukupno 179 mesta po poštovanju slobode štampe.

Moguće ukidanje radnih logora

U Kini se za ovu godinu najavljuje ukidanje radnih logora u kojima su optuženici bez suđenja mogli biti zatvoreni do četiri godine, objavili su danas kineski mediji. Mediji su preneli izjavu urednika lista Ministarstva pravde Kine Ligal dejli čena Dongshenga, koji je rekao da je na jednoj konferenciji predsednik Političkog i pravnog komiteta Komunističke partije Kine Meng điandžu obećao da će logori biti ukinuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari