Za suzbijanje komaraca i ambrozije Zrenjanin dobio privatnog partnera 1foto Nadica Jakovljev/Danas

U narednih pet godina usluge iz oblasti zoohigijene na teritoriji Zrenjanina obavljaće novosadsko preduzeće “Ciklonizacija Logistika”.

Ugovorom o javno – privatnom partnerstvu komunalne usluge iz oblasti zoohigijene, kao što su dezinfekcija, dezinsekcija, suzbijanje komaraca, krpelja, deratizacija, suzbijanje ambrozije i emerznih korova na teritoriji grada Zrenjanina u narednih pet godina biće poverene novosadskom preduzeću “Ciklonizacija Logistika”.

Ugovorom su jasno definisane obaveze grada i privatnog partnera.

Tako, na primer, tretmani suzbijanja odraslih komaraca vrše se na 35.500 hektara u svih 22 naseljenih mesta, odnosno na ukupnoj površini od 46.720 hektara, dok se tretmani larvi komaraca vrše na ukupnoj površini od 590 hektara.

Učestalost tretmana zavisi od brojnosti komaraca u toku sezone, koja varira iz godine u godinu, pretežno kao posledica klimatskih faktora.

Akcije suzbijanja komaraca treba da budu bazirane na osnovu savremenih metoda prihvaćenih od stručne javnosti najrazvijenijih zemalja, a izbor preparata u skladu sa opredeljenjem Evropske unije, odnosno regulativom kojom se utvrđuje primena biocida u programima suzbijanja komaraca.

Tretman krpelja vrši se dva puta godišnje, u proleće i krajem leta u zavisnosti od meteoroloških parametara, i obuhvata površinu od 65 hektara javnih zelenih površina.

U 26.200 domaćinstava i na javnim površinama kao što su deponije, groblja i u instalacijama poput javne kanalizacije, potrebno je vršiti sistemsku deratizaciju najmanje jednom godišnje, u jesen ili proleće.

Što se tiče suzbijanja ambrozije, ugovoreno je da se ova korovska biljka uništava od početka maja do kraja septembra, najmanje tri do pet puta godišnje.

“Ciklonizacija” je zadužena i za uništavanje emerznih korova, pre svega trske.

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu biće potpisan na pet godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari