Za vikend posmatranje ptica a u Krnjači radionice za decu 1Foto: Freeimages/kaiser gouba

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje predstojećeg vikenda izlete i posmatranje ptica na više lokacija u zemlji, u okviru obeležavanja Evropskog vikenda posmatranja ptica i njihove seobe.

Kako navode, u ovom periodu godine milioni ptica selica napuštaju Evropu i sele se ka mestima na jugu gde provode zimu. Tim povodom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje 20 besplatnih izleta širom Srbije.

-Dokazano je da posmatranje ptica u prirodi pozitivno utiče na psihičko i fizičko blagostanje. Imajući u vidu novu realnost izazvanu korona virusom savetujemo ljude da otkriju hobi poput posmatranja ptica koji smiruje a nema negativnih uticaja na prirodu – kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

-Onima koji ovog vikenda odluče da sami izađu u prirodu i posmatraju ptice savetujemo da na svoje pametne mobilne telefone instaliraju našu besplatnu aplikaciju za raspoznavanje divljih ptica „Ptice na dlanu“ kako bi imali vodič kroz neobičan svet ptica – navodi Ružić.

U Srbiji će izleti biti organizovani 3. 4. oktobra u poznatim rezervatima prirode poput Velikog blata, Zasavice, Uvca, Ovčarsko-kablarske klisure, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Ade Ciganlije u Beogradu i Futoškog parka u Novom Sadu. Učešće na izletima je besplatno. Izlet u Zaštićenom području „Veliko blato“ u Krnjači pored posmatranja ptica sadržaće i radionice za decu. Na događaju su svoje prisustvo potvrdili njena ekselencija ambasadorka Velike Britanije u Srbiji gospođa Šan Meklaud i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda. Organizovano posmatranje ptica ovog vikenda održaće se u 35 evropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari