U junu tekuće godine u Žablju je počela realizacija projekta „Trajno rešenje za izbeglice i interno raseljena lica u opštini Žabalj“. Nosilac projekta je opština Žabalj, u partnerstvu sa Novosadskim humanitarnim centrom, a projekat je finansijski podržan i od strane Evropske unije.

Opšti cilj projekta je da doprinese socijalnoj i ekonomskoj integraciji izbeglica i interno raseljenih lica u Srbiji, koja žive na marginama društva dugi niz godina i zavise od pomoći drugih.

Tokom devedesetih godina u opštini Žabalj registrovano je čak 5.835 izbeglih i interno raseljenih lica, odnosno skoro svaki peti stanovnik bio je migrant iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili sa Kosova. Prema popisu iz 2005. godine, broj zvanično registrovanih izbeglica u Žablju je 973, a status izbeglice produžen je za 738 lica.

Nerešeno stambeno pitanje, loši uslovi stanovanja i nedostatak prihoda za samostalan život spadaju u glavne prepreke za integraciju pomenute kategorije. Tokom 2010. godine opština Žabalj je usvojila Lokalni akcioni plan 2011-2014. koji se bavi ovom problematikom.

U skladu sa ciljevima tog plana, kroz projekat će se omogućiti unapređenje uslova stanovanja za 20 domaćinstava izbeglih lica, kroz grantove u građevinskom materijalu, kao i ekonomsko osnaženje pet domaćinstava, kroz grantove i stručnu pomoć za započinjanje malog biznisa. Prioritet su najugroženiji – višečlana domaćinstva, samohrani roditelji, osobe sa niskim kvalifikacijama i drugi.

Trajanje projekta je 18 meseci, a njegova ukupna vrednost iznosi 85.848 evra, od čega je donacija Evropske unije 77.091 evro (89,8 odsto), a doprinos opštine Žabalj iznosi 8.756 evra (10,2 odsto).

– U toku je pripremna faza projekta u okviru koje se formira projektni tim, planira realizacija konkretnih aktivnosti, priprema dokumentacija i slično. Početkom septembra će biti raspisan Javni poziv za dodelu grantova u građevinskom materijalu i ekonomske grantove. Konkurs za prijem prijava trajaće 45 dana.

Trudićemo se da omogućimo da najugroženiji konkurišu za ovu pomoć. Uz podršku relevantnih institucija, ustanova i organizacija o najugroženijim korisnicima stvorićemo uslove da informacija dođe do najugroženijih kako bi i oni konkurisali. Najugroženije koji iz nekog razloga nisu u mogućnosti da sami napišu prijavu podržaće naši stručnjaci na terenu. Time želimo da izbegnemo da građevinski materijal dobiju samo snalažljivi. Mi želimo da pomoć dobiju oni kojima je stvarno potrebna. Pojedine porodice će moći da konkurišu i za jednu i za drugu vrstu pomoći, ali oni mogu da dobiju samo jednu vrstu pomoći – kaže za Danas Nenad Opačić iz Novosadskog humanitarnog centra i dodaje:

– Biće formirana komisija koja će bodovati konkursne prijave kandidata na osnovu dostavljene dokumentacije, a zatim će stručni timovi proveravati situaciju na terenu. U drugoj polovini januara se planira raspisivanje tendera za nabavku građevinskog materijala.

Ono što ovaj projekat čini drugačijim od ostalih projekata sličnih ciljeva, prema njegovim rečima, jeste to što će kandidati i potencijalni kandidati, posebno oni najugroženiji, imati podršku stručnjaka psihologa, ekonomskih stručnjaka, agronoma, građevinskih inženjera, socijalnih radnika i drugih, tokom celokupnog trajanja procesa konkursa.

– Dobitnici grantova će i posle dodele grantova dobijati podršku kako bi ih osnažili, a da posao koji započnu postane održiv – zaključuje Opačić.

Podsticaji za otkup domaćinstava

Ovaj projekat podržan je i od strane opštine Žabalj, a predsednik opštine, Čedomir Božić, najavio je i podsticaje za otkup domaćinstava i za nabavku sredstava za razne delatnosti.

– Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje opština Žabalj sprovodi sa izbeglim licima. Potpisali smo i ugovore sa porodicama o dodeli građevinskog materijala i tu pomoć dobilo je deset porodica. Sada smo raspisali i konkurs za nabavku sredstava za razne delatnosti, na primer za poljoprivredne alatke, koje će lakšati poljoprivredne aktivnosti. Ta sredstva njima pomažu jer ostvaruju kasniji dohodak od pomenutih aktivnosti. Imaćemo i podsticaj za otkup domaćinstava, a porodice će dobijati po 800.000 dinara. To će finansirati Komesarijat za izbeglice i opština Žabalj – rekao je Čedomir Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari