Zabeležen drugi slučaj morbila u Novom Sadu: Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine pozivaju roditelje da vakcinišu svoju decu 1Mesto: Priština Datum: 2021-11-26 12:36:09.0 Dogadjaj: DRUŠTVO/ZDRAVSTVO - vakcinacija daka protiv korona virusa (COVID-19) u Prištini Licnosti: Izvor: FoNet/AP

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine ponovili su apel roditeljima u Novom Sadu da odvedu svoju decu na vakcinaciju kod izabranog pedijatra u cilju suzbijanja moguće epidemije malih boginja. U ovom gradu registrovan je drugi slučaj morbila kod jednog muškarca starosti 40 godina.

„Molimo sve roditelje, koji do sada nisu vakcinisali svoju decu, da ih odvedu na vakcinaciju kod svog izabranog pedijatra u cilju suzbijanja moguće epidemije malih boginja u AP Vojvodini i Gradu Novom Sadu“, kažu iz ove zdravstvene ustanove.

U Novom Sadu je pre tri dana registrovan drugi slučaj morbila kod muškarca koji nije kompletno vakcinisan, a epidemiološka služba sprovodi ispitivanja njegovih kontakata. U Srbiji su do sada, prema poslednjim posacima, registrovana su 33 slučaja malih boginja.

Podsetimo, 2. februara laboratorijski je potvrđen prvi slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta uzrasta od devet godina u Novom Sadu.

Dete koje nije vakcinisano zbog postojanja medicinskih kontraindikacija za vakcinaciju, prvobitno je bilo zbrinuto u Dečjoj bolnici, a zbog komplikacija upućeno u Tiršovu u Beograd.

Kako smo ranije pisali, Novi Sad jedan je od gradova sa najnižim obuhvatom vakcinacije MMR vakcine kod dece u Srbiji. Rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazali su da je u ovom gradu vakcinisano tek 26 odsto dece.

– Zadovoljavajući obuhvat MMR vakcinom je kada je 95 odsto ciljne populacije dece vakcinisano sa jednom i (ili) dve doze MMR, zavisno od uzrasta. Jedino se kontinuirano visokim obuhvatom može postići kolektivni imunitet protiv ovih bolesti koji bi bio bedem za sprečavanje širenja virusa malih boginja, zaušaka i rubele među stanovništvom. Nažalost, obuhvat I dozom MMR u Vojvodini u 2020. godine bio je 80 odsto, u 2021. godini iznosio je 72 odsto, a drugom dozom iznosio je 87 odsto (u obe pomenute godine) – rekla je tada dr Snežana Medić, epidemiolog na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Kako dodala, vanredna kontrola kartoteke vakcinacije krajem prošle godine u Novom Sadu, pokazala je da tek svako četvrto dete u drugoj godini života bilo vakcinisano MMR, a tek svako drugo u trećoj godini života.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari