Zablude o moći nauke

Ostavite komentar


  1. Zašto nije objavljen moj komentar? Nije zadovoljo cenzora?
    Antropcentrizmu nikada kraja, evo autor i u 21 veku, veruje u „nadmoćnost“ atavističkog čovečijeg duha koji „sve“ zna za razliku od zaostalih naučnika. Entropija Kosmosa raste te se on kao celina strukturalno raspada i dimanički slabi; sa protokom vremena inertnost postaje sve veća i kada dostigne apsolut više neće biti makroskopskih fenomena! Kada bi Kosmos bio stacionaran, na osnovu principa rasta entropije došlo bi do ravnotežnog stanja maksimalne entropije – toplotne smrti Kosmosa – svi bi procesi stali pa i tok vremena. Crveni pomak nam ukazuje da se Kosmos širi a to širenje obezbeđuje degradaciju energije zračenja te sprečava dostizanje termodinamičke ravnoteže. Da nema gravitacije, Kosmos bi i (pri širenju) ipak ostao mrtav (hlađenje primordijalne materije trajalo bi, dugo, ali bi to bio i ostao Kosmos uniformno distribuirane sve hladnije materije i zračenja). Gravitacija sprečava postojanje uniformne distribucije materije u makro razmerama, ona u Kosmosu omogućuje agregaciju materije i predstavlja beskonačni izvor „negativne entropije“ pod čijim se uticajem formiraju zvezde i galaksije u kojima dolazi do ponovnog zagrevanja materije i njena termodinamička evolucija; svetlost sa zvezda prestavlja izvor energije koji na planetama održava dovoljno dugo makroskopske sisteme u stanju niste entropije a baš to stvara uslove za naše postojanje. Energija i tsl koju proivode ljudi je „zanemarljiva“ i nije u stanju da utiče na globalne procese u kosmosu.

  2. Паметном доста. Наука без естетике, етике и нас верујућих у Бога, је највећа опасност човеку. То је видљиво и ту мислим да нема дилеме. Тешко ће човек наћи место у космосу погодно за живот, пре него што сам себе уништи. Професор Слијепчевић је освежење, након Кишјухасових „мудровања“

  3. Osvezenje za mozak, na srpskom jeziku, lep tekst koji trese dogmatizam koji se uvukao u akademski svet prirodnih nauka Imam samo jednu zamerku. Autor se zalaze za hemiju i biohemiju, kojom se sam bavi. Moderna hemija je, medjutim zasnovana na fizici, odnosno na objasnjenju koje nudi fizika za Mendeljejev periodni system. NB, periodni system je nesumnjiv, jer su elementi sredjeni po empirijski (eksperimentalno) proverljivim fizickim i hemijskim osobinama elemenata. Medjutim objasnjenje periodnog sistema, koje nudi fizika (kvantna mehanika) je poljuljano. Savremeni elektronski mikroskopi nam nude slike kristala, u kojima svi atomi imaju sfericnu formu, kao da su apsolutno svi elementi u s-stanju! Stanja drugih angularnih momenata, po kvantnoj mehanici bi morala drugacije da izgledaju, sto elektronski mikroskop ne potvrdjuje. Naravno, jos uvek niko nije objasnio sta elektronski mikroskop `vidi’, ali hemicari, bez i truni sumnje zasnivaju svoja istrazivanja, bazirana na teoriji valenci, kao da ne postoje slike, koje govore suprotno! Naravno, i hemija i biologija mogu da se razvijaju i dalje na empiriji, ali ne na teoriji, cije osnove nudi fizika. I `realno postojeci’, akademski fizicari su danas skloni dogmama, ali, ni hemicari ni biolozi nisu manje kvarljiva `supstanca’!

  4. Fizičar je kralj. Hemičarka je mudrac
    Veoma inspirativan i zanimljiv članak. Pleni izazovom, dubinom i upozorenjem.
    Jedino gde se ne bih složio da hemija počinje da dominira.
    Pomirio bih ove suprotnosti jenostavnim stavom.
    Kvantna fizika ispunjava oba uslova. Mudrog kraljevstva.

  5. Kolega Stokiću, evo odgovora: Vi koristite pogrešan dijalekt.

  6. Sve smo ovo čuli od Alana Sokala. Nadri-intelekualaca biće „dok je svijeta i veka“

Ostavite komentar


Društvo

Porfirija – retka bolest o kojoj se malo zna 7

Porfirija – retka bolest o kojoj se malo zna

Nacionalno udruženje porfirija Srbija pokrenulo je kampanju za podizanje svesti u javnosti o problemima sa kojima se suočavaju pacijenti oboleli od porfirije, retke nasledne bolesti koja se javlja usled mutacija u genima, odgovornim za sintezu hemoglobina, ključnog proteina u crvenim krvnim zrncima.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.