Ustavni sud Srbije usvojio je ustavnu žalbu organizatora Povorke ponosa 2009. godine, konstatujući da su zabranom Povorke vlasti prekršile Ustav. Beogradski centar za ljudska prava, koji zastupa organizatore Povorke ponosa pred Ustavnim sudom Srbije, ali i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, pozdravio je odluku suda, naglašavajući da će ona otvoriti mogućnost organizatorima da zatraže naknadu štete zbog otkazivanja manifestacije.


Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže za Danas da je s obzirom na talas homofobije koji vlada u našem društvu, odluka Ustavnog suda veoma hrabra.

– Pozitivno je i to što se sud nije oslanjao na formalnosti, jer zabrana Parade 2009. nije bila izričita, već je od organizatora traženo da u poslednjem momentu promene lokaciju održavanja povorke, što oni nisu mogli da učine. Odluka Ustavnog suda šalje jasnu poruku da slične stvari ubuduće ne smeju da se dogode. To što neko ne voli tu manifestaciju, ne znači da ona ne treba da se održi, a država je dužna da njene učesnike zaštiti – naglasio je Dimitrijević.

Mirko Milanović iz Beogradskog centra rekao je da je odluka Ustavnog suda objavljena na sajtu ove institucije, a da će njena finalna verzija biti gotova za mesec dana, kada će biti objavljena u Službenom glasniku.

– I ovo što stoji na sajtu pokazuje da smo bili u pravu i da je ponašanje vlasti bilo neustavno. Ustavni sud je usvojio našu žalbu, našavši da su zabranom Povorke državni organi prekršili slobodu mirnog okupljanja, kao i pravo organizatora na delotvornu sudsku zaštitu – ukazuje Milanović. On dodaje da je u žalbi tražena naknada materijalne i nematerijalne štete koju su pretrpeli organizatori zbog neodržavanja manifestacije.

– Ustavni sud nije nadležan da donosi odluku o visini štete, ali mora da se izjasni da li postoji osnova za traženje naknade. Ukoliko se izjasni pozitivno, obratićemo se državnoj Komisiji za naknadu štete pri Ministarstvu pravde, koja će pregovarati sa oštećenima u procesu o visini naknade. Ukoliko se ne postigne dogovor, slučaj će biti nastavljen pred redovnim sudom – objašnjava Milanović. On dodaje da se Beogradski centar za ljudska prava obratio i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu povodom zabrane Parade ponosa, kao i da se nakon odluke Ustavnog suda Srbije nadaju pozitivnom ishodu.

U ovoj organizaciji podsećaju da Povorka ponosa 2009. nije formalno zabranjena, već je tada policija donela rešenje o „promeni lokacije“, dok je ove godine vlast zabranila Paradu ponosa. Beogradski centar za ljudska prava podneo je žalbu Ustavnom sudu i zbog zabrane ovogodišnje Parade, gde takođe očekuje pozitivan ishod.

„Nadamo se da će vlast prilikom organizovanja sledeće Parade ponosa 2012. postupiti u skladu sa presudom Ustavnog suda. Bez toga će biti ugroženi ne samo pripadnici seksualnih manjina, već i sama ideja demokratije u Srbiji“, navodi se u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.