Inicijativa mladih za ljudska prava: Zabraniti skup neonacista povodom obeležavanja smrti Milana Nedića 1Foto: wikipedia

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) pozvala je danas Policijsku upravu grada Beograda da u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju zabrani i spreči skup neonacističke organizacije “Zentropa Srbija” koja je najavila okupljanje za subotu, 4. februara u Beogradu povodom obeležavanja smrti kolaboracioniste Milana Nedića.

Od nosilaca najviših javnih funkcija vlasti YIHIR zahteva da „jasno osude ovakve skupove kojima se slavi nacizam i antisemitizam, širi rasna mržnja i slave saradnici okupatora u Drugom svetskom ratu“.

Inicijativa podseća da je Milan Nedić bio predsednik kvislinških vlada u okupacionoj Srbiji, koji je i pre Drugog svetskog rata bio antisemita.

„Neprihvatljivo je predstavljanje kvislinga kao “spasioca srpskog naroda” čije su vlade donosile rasne propise i sprovodile politiku segregacije i progona protiv pripadnika jevrejske i romske zajednice ali i izvršile brutalne ratne zločine nad simpatizerima partizanskog pokreta širom Srbije“, ocenjeno je u saopštenju Inicijative.

Normalizovati slavljenje Milana Nedića, saučesnika u holokaustu i aktima genocida koje su nacisti sproveli, po oceni Inicijateive mladih, „znači brisanje sećanja na žrtve logora na Starom Sajmištu, Topovske šupe i Banjice kao i drugih mesta stradanja“.

Instrumentalizacija kulture sećanja na Holokaust u Srbiji koja ide ruku pod ruku sa zatiranjem antifašističkog nasleđa, koja ima za cilj da umanji i negira odgovornost domaćih kolaboracionista za učešće u genocidu nad Jevrejima i Romima, vetar je u leđa za nasilje nacističkih grupa u Srbiji, naglašava Inicijativa.

U saopštenju se podseća na niz incidenata i intenziviranje napada na antifašiste u Srbiji, posebno u Novom Sadu, kao i nedavno ispisivanje nacističkih i antisemitskih grafita na Jevrejskom groblju u Beogradu na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

Dodatno zabrinjava činjenica da je ove godine na okupljanje u Beogradu, pozvala neonacistička organizacija čiji članovi su početkom 2022. godine antifa klub “Crni Ovan” u Novom Sadu obili, opljačkali izleplili svojim obeležjima. Polovinom januara ove godine, isti klub napali su maskirani napadači naoružani bokserima, palicama i mačetom, a u napadu su povređene dve osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari