Zabranjena komunikacija sa medijima bez odobrenja premijera 1Foto: Fonet/Vojska Srbije

Ministrima Vlade Srbije zabranjeno je da daju izjave i kontaktiraju sa novinarima bez odobrenja premijera Aleksandra Vučića, saglasni su sagovornici Danasa. To se posebno vidi nakon izbijanja afera koje, sem što nemaju epilog, ostaju i bez objašnjenja ključnih aktera.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije se oglašavao nakon objavljivanja sporne slike sa pripadnikom Zemunskog klana Dušanom Spasojević, već je premijer, umesto njega, objasnio kako je ta slika nastala. Slična situacija je bila i nakon afere „Helikopter“, kada je saradnju sa medijima naprasno prekinuo tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić.

Advokat Božo Prelević kaže za Danas da je očigledno da je ministrima, ali i drugim državnim službenicima zabranjeno da pričaju bez dozvole premijera. Državno uređenje vidi kao privid demokratije, gde su svi činioci u vlasti pioni koji igraju onako kako im jedan čovek odredi.

– Brojne afere su otvorene, a nijedna nije rešena. Živimo u mraku gde nema mnogo medija koji smeju da pitaju, a, sa druge strane, nema više ni ljudi koji smeju da pričaju. Skandal se smenjuje za skandalom, od krađe struje, do angažovanja Miše Vacića u kancelariji Vlade Srbije – naglašava Prelević. On dodaje da ključno pitanje nije ko ga je angažovao, već zašto. Prema njegovim rečima, Vacić je sadašnjoj vlasti služio po potrebi, kao „patriotsko“ oružje.

– Pitao bih SNS, šta bi rekli da je sada na vlasti Zoran Đinđić, u ovakvom razrušenom Beogradu? Da se u kolima Vlade prevoze osumnjičeni za dilovanje narkotika? Da se građanima masovno krade struja? Da li bi ćutali? A setite se šta su pričali pre samo pet godina – ističe Prelević.

Novinar Miloš Vasić kaže da određeni obrazac ponašanja postoji, iako su afere različite.

– U slučaju helikopter ili Savamala, jasno je da je postojalo naređenje odozgo šta treba da se radi i da posle toga mora da se ćuti. U vezi sa slikom ministra Lončara situacija je drugačija. On je mogao da izađe u javnost, da objasni da je to potpuno benigna stvar jer je operisao Spasojevićevog oca, kasnije su otišli na piće i gotova stvar. Zašto on to nije uradio, već je Vučić imao potrebu da ga pravda, ni meni nije jasno – navodi Vasić, dodajući da ovakvim ponašanjem premijer samo čini kontrauslugu svojim ministrima.

KRIK deset meseci čeka odgovor MUP-a o Lončaru

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) deset meseci novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) ne dostavlja zapisnik o saslušanju ministra zdravlja Zlatibora Lončara i ostala dokumenta nastala tokom ispitivanja njegovih veza sa zemunskim klanom, saopštio je KRIK. U saopštenju se objašnjava da je KRIK ta dokumenta zatražio krajem februara prošle godine, nakon što je objavio priču da je Zlatibor Lončar 2002. godine potpisao ugovor o kupovini stana sa suprugom Sretka Kalinića, jednog od najbrutalnijih ubica zemunskog klana. „Svedoci saradnici na suđenju Zemunskom klanu su ispričali da je stan bio poklon za usluge koje je Lončar pružio ovoj kriminalnoj grupi. Optužili su ga i da je učestvovao u ubistvu jednog crnogorskog kriminalca u urgentnom centru“, ukazao je KRIK i dodao da Lončar nije odgovorio na pozive novinara KRIK-a i odbio je da objasni prirodu odnosa sa „zemuncima“. „Rekao je da se za sve informacije obrate nadležnim organima koji su na taj slučaj stavili tačku, misleći na policiju“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.