Zagađivali reku Rašku pa dobili posao vredan preko tri miliona evra 1

Grad Novi Pazar odlučio je da posao asfaltiranja oko 13 kilometara ulica, vredan 383,5 miliona dinara, odnosno preko 3,2 miliona evra, poveri kompaniji “Ukras”, koja je javnosti postala poznata zbog zagađivanja reke Raške.

Snimak iz aprila prošle godine kako se iz miksera za beton ispušta tehnička voda na obalu i u korito Raške izazvao je negodovanje korisnika društvenih mreža i građana Novog Pazara, a slučaj je okončan kažnjavanjem “Ukrasa” sa 80.000 dinara i njihovog direktora Aladina Seleka sa 8.000 dinara.

Dok je taj postupak još uvek bio pred Prekršajnim sudom u Novom Pazaru, Ministarstvo privrede poverilo im je posao rekonstrukcije jedne od najznačajnijih ulica u gradu, generala Živkovića, vredan 81,4 miliona dinara.

Prema dostupnim podacima, radove, koji su kasnili više nedelja, izvodili su zajedno sa firmom “Složna braća Zoran i Nele” iz Nove Varoši.

Sredinom oktobra, kako je objavljeno, usledio je i tender za asfaltiranje putnih pravaca na teritoriji Novog Pazara, ali je nakon četiri meseca obustavljen jer je ponuda “Ukrasa” i kompanije “Složna braća Zoran i Nele” iz Nove Varoši odbijena jer joj je nedostajalo sredstvo obezbeđenja ozbiljnosti.

Ipak, u pregovaračkom postupku koji je usledio, Grad Novi Pazar je sa “Ukrasom” dogovorio cenu od 383,5 miliona dinara, što je za oko 350.000 dinara manje od one dostavljene na tenderu, pa je odlučeno da im se dodeli ugovor.

Ugovorom je predviđeno i da 40 odsto ukupnih radova, kao podizvođač, odradi njihov stari partner, firma “Složna braća Zoran i Nele”.

Tom konzorcijumu poveren je posao asfaltiranja 40 gradskih ulica, njihovih krakova, pristupnih i seoskih puteva ukupne dužine oko 13,5 kilometara.

Kompanija “Ukras” jedna je od najvećih u Novom Pazaru, a finansijski vredne poslove na tenderima lokalne samouprave počela je da dobija pre epidemije korona virusa, tokom 2019. godine.

Tada su na ime uređenja, odnosno, popločavanja nekoliko javnih površina u centru Novog Pazara inkasirali blizu 70 miliona dinara.

U međuvremenu, prema dostupnim informacijama, pobeđivali su i na tenderima za izgradnju sportskih terena i dečjih igrališta u naseljima Postenje i Ulici generala Živkovića, vrednim preko 25 miliona dinara, a angažovani su i na uređenju plaže na jezeru Gazivode za šta su na poslednjem tenderu dobili 26 miliona dinara.

Ove godine, od Grada Novog Pazara dobili su i posao uređenja dela Ulice 12. srpske brigade u naselju Jalija, vredan 26,2 miliona dinara, a trenutno rade i na izgradnji sportskih terena u naselju Ćerimidžinica za šta će iz gradske kase dobiti nešto više od 13 miliona dinara.

Ukupna vrednost svih ovih radova, ne računajući nekoliko manjih za krpljenje gradskih ulica ili nabavku tampona, je preko 600 miliona dinara, odnosno, preko pet miliona evra.

Predstavnici ekoloških udruženja koji su ukazivali na „Ukrasovo“ zagađivanje reke nisu želeli da komentarišu odluku lokalne samouprave o dodeljivanju višemilionskih poslova toj kompaniji, dok se na broj telefona centrale u toj firmi niko nije javljao.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari