Zagubila se dokumenta o Sebastijanu Gici 1Foto: Foto/Zoran Mrđa

Skoro godinu dana nakon što je najtraženiji rumunski begunac Sebastijan Gica uhapšen u Beogradu, ministar pravde Rumunije Tudorel Toader posetio je Srbiju.

-Rumunija je zaključno sa 9. martom poslala sva dokumenta koja su zahtevale srpske vlasti, rekao je juče novinarima Toader, po završetku sastanka sa srpskom ministarkom pravde Nelom Kuburović. Međutim, kako je Danasu rečeno u Višem sudu u Beogradu, pred kojim se vodi ekstradicioni postupak, tražena dokumenta koja treba da razjasne za koja krivična dela se Gica tereti još uvek nisu stigla u ovu instituciju.

Uzgred, izručenje Sebastiana Gice bila je jedna od tema jučerašnjeg sastanka između Toadera i Kuburović.

„Ministarka Kuburović je ukazala da se pred Višim sudom i dalje vodi postupak za utvrđivanje ispunjenosti pretpostavki za izručenje i da će nakon odluke suda ministar pravde doneti odluku u najkraćem roku“, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Rumunski mediji nedavno su preneli izjavu Sebastijana Gice koji je rekao da će nastojati da se prilikom posete susretne sa ministrom Toaderom kako bi mu predočio dokaze o neosnovanosti optužbi protiv njega.

Kako je Danasu rečeno u Ministarstvu pravde, sastanku između Kuburović i Toadera nije prisustvovao Gica. I sam Toader je kazao da se nije video sa Gicom.

Sudski postupak izručenja Sebastijana Gice traje malo manje od godinu dana, otkako je u aprilu prošle godine, nakon četiri meseca u bekstvu, uhapšen u Beogradu sa falsifikovanim dokumentima. Gica je u maju iste godine pušten na slobodu nakon što je uplatio 200.000 evra jemstva. Viši sud u Beogradu naložio mu je zabranu napuštanja boravišta i obavezno javljanje policijskoj stanici dva puta mesečno.

Gica je pobegao iz Rumunije 19. decembra 2016. godine, gde se tereti zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija. On je jedan od osnivača desno orijentisane Ujedinjene partije Rumunije i, kako pišu rumunski mediji, blizak je prijatelj bivšeg premijera, a sadašnjeg Vučićevog savetnika, Viktora Ponte. Gica je bio poslanik u rumunskom parlamentu i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Rumunija je za njim raspisala poternicu a nakon hapšenja i podnela zvaničan zahtev za izručenjem.

Bogatstvo

Sebastijan Gica je bogatstvo stekao prvenstveno baveći se informacionim tehnologijama. Srpsko Ministarstvo finansija je 7. aprila prošle godine, nedelju dana pre nego što će biti uhapšen u Beogradu, grupi kompanija među kojima se nalazila i Gicina, dodelila posao nabavke računarske opreme vredan malo više od milion evra. Ugovor je kasnije poništen, po prigovoru drugoplasirane kompanije. Uzgred, Gicina kompanija Teamnet javila se na tender zajedno sa firmom Prointer za čijeg direktora Slobodana Kvrgića su predstavnici opozicije govorili da je izuzetno blizak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari