Zahvalnica Građanskom preokretu za borbu za građanska prava 1Protest protiv gradnje Linglonga Foto: Građanski preokret (arhiva)

Građanske inicijative su obeležile juče ispred platoa Filozofskog fakulteta u Beogradu Međunarodni dan ljudskih prava i 25 godina svog rada a tom prilikom su dodelile zahvalnice organizacijama i aktivistima koji se bore za ljudska prava, među kojima je i Građanski preokret.

U ime Građanskog preokreta zahvalnicu je primila operska pevačica Dragana Popović, dugogodišnja aktivistkinja koja je javnosti poznata i po svom performansu “Ćutanjem na ćutanje”, koji je izvela 2014. godine a tokom koga je sedam dana sedela ispred gradaske kuće u Zrenjaninu tražeći odgovor na pitanje “Gde je voda?”

Ona je na ceremoniji ispred Filozofskog fakulteta izjavila da će Građanski preokret nastaviti, kao i prethodnih sedam godina, da se dosledno zalaže za uspostavljanje građanskog društva.

“Naši prioriteti su demokratske vrednosti i vladavina prava, bez njih nije moguće uspostaviti građansko društvo. Na nama je da budemo vredni, hrabri i posvećeni tim ciljevima, a rezultati će pre ili kasnije doći, kao i ovakva priznanja.”, navela je Dragana Popović.

Izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović rekla je da je ovo i skup podrške građanima u borbi za vodu, vazduh, zemlju, pozivajući državu da povuče prekršajne i krivične prijave protiv svih učesnika protesta.

Građanski preokret osnovan je 2014. godine u Zrenjaninu, okuplja aktiviste i intelektualce koji se bave problemima ljudskih i građanskih prava.

Udruženje je delovao najpre pod nazivom “Naš grad, naša stvar” a početne aktivnosti bile su vezane za problem vode u Zrenjaninu, zbog čega je 2014. pokrenuta akcija “Zrenjanin je žedan” a republičkim vlastima predata je peticija sa više od 5.000 potpisa građana da se probem vode reši.

Udruženje se pored problema vode, bavi praćenjem kršenja propisa prilikom rešavanja vodosnabdevanja u Zrenjaninu, izgradnje fabrike vode ali i netransparentnog dolaska investicija u ovaj grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari