Zaječar: Opet kopanje i izvoženje peska sa Kraljevice, odbornici zaustavili radove 1Foto: M.S.

Tačno pre mesec dana novinarske ekipe zatekle su na Kraljevici kamione i ljude kako kopaju i izvoze pesak. Reagovale su političke stranke podnošenjem krivičnih prijava, dok je gradonačelnik kazao da je u toku rekultivacija zemljišta. U petak opet mašine i kamioni kopaju i izvoze pesak.

Samo mesec dana od kada su u park šumi Kraljevici, koja je mesto okupljanja svih Zaječaraca, i predstavlja pluća grada, primećeni ljudi koji na platou kopaju i izvoze pesak na stadion koji je u izgradnji, i čije su aktivnosti kopanja obustavljene nakon reakcije javnosti, danas su opet zatečeni prilikom iskopavanja i izvoženja peska.

Stadion koji se gradi u Zaječaru jedan je od šest novih u Srbiji, koji će biti izgrađeni uz Nacionalni stadion u Beogradu. Biće kapaciteta 8.000 mesta, multifunkcionalan i izgrađen po najsavremenijim standardima Evropske fudbalske unije (UEFA).

Naime, juče u popodnevnim satima građani su novinaru Danasa kazali da se na Kraljevici opet kopa i izvozi pesak, nakon čega smo obišli pomenutu lokaciju i zatekli radnike sa kamionima i mašinama.

Odbornici Miloš Stojadinović i Uglješa Đuričković, upitali su radnika koga su zatekli, šta se tu kopa i gde se pesak vozi i da li za to imaju dozvolu, a on je kazao sledeće:

„Ja sam običan radnik, da li imaju dozvolu to ne znam. Mi radimo za stadion od juče popodne“.

Zaječar: Opet kopanje i izvoženje peska sa Kraljevice, odbornici zaustavili radove 2
Foto: M.S.

Đuričković i Stojadinović, zatim su pozvali policiju, i prijavili da neko sa Kraljevice krade i izvozi pesak, dok je radnik pozvao svoje nadređene.

Jednog trenutka pojavio se još jedan kamion tako da su sa odbornicima i novinarima razgovarali tri radnika do dolaska nadređenih kao i policije.

Jedan od radnika je zahtevao od novinara da ga ne snima, ali je radniku rečeno da novinari obavljaju svoj posao.

Prilikom razgovara sa radnicima dobili smo informacije da se pesak izvozi za stadion koji je u izgradnji, što baca sumnju na izjavu gradonačelnika od pre mesec dana, kada je kazao da se radi rekultivacija zemljišta.

Odbornik Đuričković upitao je radnike da li imaju dozvolu za kopanje i izvoženje peska sa Kraljevice, radnik odgovara da je on samo radnik.

„Da li ja imam pravo da njemu tražim dozvolu? Ko sam ja da mu to tražim?“- kazao je radnik.

Više puta su radnici pitali novinare i odbornike da li moraju da još stoje ovde ili mogu slobodno da idu, dok su odbornici Đuričković i Stojadinović kazali da ih oni ne drže ovde i da mogu da rade šta žele, nakon čega su dva radnika napustila lokaciju.

Zaječar: Opet kopanje i izvoženje peska sa Kraljevice, odbornici zaustavili radove 3
Foto: M.S.

Radnik koji je ostao na pitanje odbornika Đuričkovića, koliko su peska danas prevezli do stadiona odgovara sledeće:

„Pa jedan kamion ovaj veliki vozi 30 tone, a pet ture je danas vozio. Znači negde oko 150 tona samo on je danaz vozio, a bilo je i manjih kamiona“, kazao je radnik.

Desetak minuta kanije pojavila se osoba koja se predstavila da je izvođač radova, koji je nekoliko puta kazao da oni voze zemlju, ali i da odvoze pesak, ali nije kazao da li imaju ugovor, ko plaća radove, ko ih je angažovao i da li imaju dozvolu za to.

Ubrzo je došla i patrola policije, koja je legitimisala izvođača radova, a zatim su odbornici sa policijom otišli do PU Zaječar, gde su dali izjave i prijavili kopanje na Kraljevici.

Nakon izlaska iz policije Uglješa Đuričković je kazao za Danas da su se nakon mesec dana ćutanja, opet počeli sa kopanjem na Kraljevici.

„Mesec dana nakon podnošenja krivične prijave protiv odgovornih za uništavanje Kraljevice i krađe brda i ćutanja tužilaštva, osokoljeni nemuštim postupanjem zamrlih institucija, odgovorni su se vratili na „mesto zločina“ i nastavili započeto uništavanje Kraljevice, bez dozvole i uz usmen dogovor sa vlastima. Ovoga puta smo dalje uništavanje brzo zaustavili i podneli krivične prijave u PU Zajecar protiv odgovornih. Od policijskih službenika nismo dobili uveravanje da će dalje uništavanje Kraljevice zaustaviti, te sam ja njima obećao da ako oni ne mogu, mi mozemo“, kazao je Đuričković.

I odbornik Miloš Stojadinović se oglasio nakon izlaska iz policije, objavom na društvenoj mreži fejsbuk fejsbuk, gde kaže da je zaustavljen još jedan pokušaj nezakonitog iskopavanja na Kraljevici.

„Kada smo stigli na područje gde je vršeno iskopavanje zatekli smo kamione i bager koji utovaruje pesak. Radnici su verovatno nesvesni da ovo ide uživo i sami su priznali da se pesak odvozi na stadion u velikim količinama, da ne poseduju nikakve papire, već da imaju samo usmenu dozvolu za iskopavanje, ali nisu hteli da kažu ko je izdao tu usmenu dozvolu. Našom pojavom prestali su sa radovima, mi smo sve prijavili PU Zaječar, podneli prijave i naglasili im da od njih očekujemo da dalje radove spreče. Ako se ne prestane sa radovima upozorili smo ih da će građani morati da se organizuju i sami odbrane našu Kraljevicu“, poručio je Stojadinović.

Podsećamo, 26. januara primećeni su kamioni i radnici kako kopaju i izvoze pesak sa platoa Kraljevice. Lokalni mediji su pisali o ovom problemu, dok se gradonačelnik Zaječara oglasio par dana kasnije da se na Kraljevici radi rekultivacija zemljišta.

Iz Odeljenja za komunalnu miliciju i inspekcijske poslove tada su kazali, kao i gradonačelnik da se vrši rekultivacija zemljišta, čisti se deponija, a tek treba da se naveze zemlja kako bi se kasnije izvršilo ozelenjavanje ovog dela Kraljevice.

Kraljevica je brdo, spomen park-šuma i izletište južno od centra grada Zaječara. To je predeo od istorijskog značaja za opštinu, koji se ističe posebnim živopisnim izgledom prirode. Obilata je pretežno četinarskom šumom.

Takođe, poznata je i po tome što se tu održavaju tradicionalne kulturne manifestacija kao što su rok festival „Zaječarska gitarijada“, moto skup, festival elektronske muzike „ZALET“ i mnogo toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari