Zaječar: Počela sadnja drveća u ulici Ivana Milutinovića 1Foto: Timok održavanje Zaječar

Nakon završene kompletne rekonstrukcije ulice Ivana Milutinovića, Javno komunalno predužeće „Timok održavanje“ počelo je sadnju gorskog javora, pa će ta zaječarska ulica uskoro dobiti još lepši izgled.

Kako Jasmina Basalić, šefica Službe „Zelenila“ ovog preduzeća ističe, formirane su nove zelene površine u toj ulici, koja će dobiti 89 sadnica gorskog javora.

“Nove zelene površine su formirane u vidu uskih traka ograničenih ivičnjacima između pešačkog dela trotoara i kolovoza, širine od jednog  do 1,35 metara. Sadnja drvorednih sadnica je izvršena u ugrađenim betonskim prstenovima, koji će usmeravati rast korenovog sistema. Takođe, ugrađena su i perforirana creva radi kvalitetnijeg zalivanja“, rekla je Basalić.

Kako se ističe na sajtu ovog preduzeća gorski javor (Acer Pseudoplatanus) je listopadno stablo iz porodice sapindovki, a posebno važno za stanovnike ulice Ivana Milutinovića jeste da nije alergogena vrsta.

„Sadnice koje sadimo su sa busenom, starosti 10 godina, visine oko tri metra i prsnog prečnika pet ili šest centimetara. Ono što je važno je da javor nije alergogena vrsta i da je otporan na uslove u gradskoj sredini“, objasnila je Basalić.

Takođe, iz ovog preduzeća kažu da nakon rekonstrukcije ulice Pavla Ilića i tamo biti zasađen drvored.

Podsećamo, sadnja je najavljena za jesen prošle godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari