Zaječarcima “crni petak” zaista postao crn: Umesto sniženja sačekala ih neverovatna poskupljenja pogrebnih usluga i komunalija 1Foto: M: S. / Danas

Na sednici Skupštine Grada Zaječara odbornici većine izglasali su nove cena grejanja, izvoženja smeća i pogrebnih usluga. Odbornik opozicije Uglješa Đuričković kaže za Danas da vlast nastavlja da donosi štetne odluke za grad i građane.

Zaječarci će novu cenu grejanja za domaćinstva plaćati 150,72 dinara po metru kvadratnom, dok će cena grejanja za poslovni prostor biti 188,40.

Takođe, građani Zaječara će od sada za izvoženje smeća plaćati više za 31,65 odsto, dok će cene grobljanskih usluga plaćati više za 38,6 do 40 odsto, izglasali su odbornici većine. Nove cene grobljanskih usluga će se primenjivati od 1. januara naredne godine

Direktor JKSP “Zaječar” Nebojša Božinović je istakao da je cena povećana zbog povećanih troškova u proizvodnji i distribuciji toplotne energije, odnosno povećanju cena mazuta, ali i električne energije.

Za izvoženje smeća izvršena je korekcija cena u visini od 31,65 odsto, a data je i saglasnost na novi cenovnik vanrednih komunalnih usluga sa cenom izvoženja smeća sa teritorija sela.

Đuričković dodaje da su se juče iznenadili i najveći optimisti koji su smatrali da ne možemo da odemo dalje od dna.

„Odbornici većine su izglasali povećanje cene grejanja za skoro 50 odsto, čime su učinili cenu grejanja u Zaječaru najvišom u zemlji, iako je standard građana daleko ispod republičkog proseka. Pored ovoga, povećali su i cenu pružanja usluge izvoženja smeća za skoro 40 posto, kao i cene grobljanskih usluga”, istkao je Đuričković.

Zaječarcima “crni petak” zaista postao crn: Umesto sniženja sačekala ih neverovatna poskupljenja pogrebnih usluga i komunalija 2
DJB Zaječar

Prema njegovim rečima, na prethodnoj sednici vlast je povećala cenu parkinga i to pod izgovorom svetske krize, kao da kriza nije najviše pogodila upravo građane od kojih, kako on navodi, “oni otimaju na ovaj način i poslednji dinar i kriju svoju nesposobnost da upravljaju gradom i javnim preduzećima”.

On, takođe, kaže “da mogu, uzeli bi narodu i crno ispod nokta”.

“O Zaječarcima ne brinu odavno, ali u ovom mandatu, za koji su svesni da im je poslednji, imovinu grada su stavili na rasprodaju, bukvalno to čine tako što prodaju na svakoj sednici deo po deo, pa tako i sada, odbornici većine su čuvajući svoje sitne privilegije i interese, ćutke podigli ruke i glasali da se proda još jedna nepokretnost u vlasništvu grada”, objašnja odbornik Đuričić i dodaje “da ne mare za to što su tu imovinu sticali naši očevi i dede, i umesto da je čuvaju i uvećavaju, odbornici većine se ponašaju kao da je Zaječar njihova prćija, a njihova imena pamtiće generacije i to ne po dobru”.

Na sednici Skupštine grada Zaječara većinom glasova izglasan je budžet za nerednu godinu koji će iznositi 1,99 milijardi dinara.

Podsećamo, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto plata u Srbiji u septembru iznosila je 74.981 dinara, dok su Zaječarci u isto to vreme zarađivali 63.542 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.