Srbija i Hrvatska su posvećene borbi protiv organizovanog kriminal i korupcije, kao preduslovu za napredak u evropskim integracijama, zajednička je jučerašnja ocena ministara pravde Srbije i Hrvatske Snežane Malović i Ivana Šimonovića.

– I Srbija i Hrvatska u poslednje vreme postižu uspehe u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i to primećuje Evropska komisija. Razgovarali smo o približavanju Srbije EU i tu dajemo punu podršku – rekao je Šimonović.

Malovićeva i Šimonović su saopštili da su usaglasili tekst sporazuma o uzajamnom izručivanju osoba koje su umešane u organizovani kriminal i korupciju.

– Sve odgovorne za ratne zločine treba procesuirati i tužilaštva dve zemlje dobro sarađuju po tom pitanju – istakao je hrvatski ministar. On je dodao da će biti predati podaci o svim osobama protiv kojih se vode postupci za ratne zločine. Sporazum će biti potpisan čim se izvrše odgovarajuće izmene Ustava Hrvatske.

Dvoje ministara je najavilo i potpisivanje sporazuma o procesuiranju osoba koje su krivično delo izvršile u jednoj zemlji i nakon toga pobegle u drugu državu.

– Na taj način niko neće moći da izbegne kaznu – naglasila je Malovićeva. Prema njenim rečima, Srbija i Hrvatska će pojačati saradnju po pitanju međunarodne pravne pomoći, što će građanima pružiti lakše rešavanje svakodnevnih problema, kao što su građanski postupci, razvodi brakova i priznanja sudskih odluka.

Ministarka pravde Srbije je potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv korupcije, čime je Srbija postala članica Regionalne antikorupcijske inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari