Zaključeno jedno od pet suđenja vlasnika kompanije "Galens" protiv aktivstkinje Dragane Arsić 1Foto: Ekološki front

Zaključeno je prvo od pet suđenja koje suvlasnici „Galensa“, Nebojša i Sanja Petrić, vode protiv Dragane Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore. U ovom predmetu Nebojša Petrić potražuje 800.000 dinara za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti i povrede prava na imovinu.

Prvostepena presuda očekuje se u roku od 30 dana, a danas su u Osnovnom sudu u Novom Sadu kao svedoci Petrića saslušani njegova supruga Sanja Petrić i Milije Pavlović. Saslušana su i dva svedoka odbrane.

Na kraju je pogledan video snimak koju je priložio Petrićev advokat gde se vide dešavanja sa protesta ekoloških aktivista na Fruškoj gori, 9. oktobra 2021. godine, zbog ograđivanja dela Nacionalnog parka Fruška gora od strane Petrića.

“Mi očekujemo da će prvostepena presuda biti pozitivna po nas. Danas je svedočila Sanja Petrić u tužbi u kojoj njen muž potražuje 800.000 dinara, a sutra ponovo imamo ročište, samo je obrnuto. Tuži me Sanja, a svedoči Nebojša. I ona takođe zahteva 800.000 dinara odštete”, objašnjava za Danas Dragana Arsić ovu apsurdnu situaciju u kojoj se našla.

Zaključeno jedno od pet suđenja vlasnika kompanije "Galens" protiv aktivstkinje Dragane Arsić 2
Foto: Ekološki front

Kako kaže Mihailo Pavlović, advokat Dragane Arsić, najveći problem u tužbi je što se tokom postupka meša ugled firme sa ugledom pojedinca. On smatra da Petrići nisu dokazali štetne posledice po svoje kompanije zbog događaja zbog kojih su podigli čak pet tužbi.

Drugi problem je što se u njihovim iskazima targetira Dragana Arsić za nešto za šta nije odgovorna.

“Oni ne razlikuju činjenice i kontinuirano mešaju firmu sa ličnim pravima. Ne razumeju da tuže za povredu ugleda i časti pojedinca i stalno pominju firmu. Svedoče i da neka treća lica, nakon ovog događaja, upadaju u njihov posed i prete im, te to dovode u vezu sa Draganom. To je targetiranje. Ako je to i tačno, Dragana nema nikakve veze sa tim. Nadam se da se ovakvo targetiranje neće nastaviti jer to može biti i sigurnosni problem”, rekao je Pavlović.

Kako dodaje, svedoci odbrane su potvrdili da nemaju ništa lično protiv bračnog para Petrić, te da su na taj dan protesta branili samo javni interes, jer ne može neko da zagradi deo Nacionalnog parka koji pripada svima.

“Što se tiče snimka, mi ni ne sporimo da taj dan nije pokidan katanac i ograda presečena na dva mesta”, nastavio je advokat.

Podsetimo, bračni par Nebojša i Sanja Petrić, vlasnici kompanije „Galens“, podneli su pet tužbi protiv ekoloških aktivista koji su javno ukazivali na spornu gradnju turističkog kompleksa koju njihova kompanija izvodi u zaštićenom području Fruške gore.

Ime Dragane Arsić osnivačice pokreta pokreta Odbranimo šume Fruške gore nalazi se na svih pet optužnica. Dve su kolektivne, zajedno sa još troje aktivista, a tri samo protiv nje. Od toga su dve tužbe i jedna krivična prijava.

Bračni par Petrić u tužbama potražuju dva miliona dinara odštete i godinu dana zatvora za ovu aktivistkinju.

Nevladina organizacija Građanske inicijative kompaniju „Galens“ je nominovala za titulu „Korporativni siledžija godine“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari