Održano glavno ročište u sporu "Galensa" protiv novosadskih aktivista: Tužilja se nije pojavila zbog bolesti 1Dragana Arsić

Glavno ročište u suđenju protiv aktivista Dragane Arsić i Nikole Arežine za materijalnu štetu, održano je danas u Osnovnom sudu u Novom Sadu, ali se podnositeljka tužbe Sanja Petrić, vlasnica kompanije „Galens“, nije pojavila da da svoj iskaz.

Iskaze su tako dali samo prvooptužena Dragana Arsić i drugooptuženi Nikola Arežina.

Kako je rekao punomoćnik tužilje Sanje Petrić, ona je sprečena da dođe u sud, zbog epidemiološke situacije.

Kako je dalje naveo advokat, ostala je kod kuće zbog visoke temperature. Medicinsku dokumentaciju će sudu dostaviti naknadno.

Petrić na kraju neće ni morati da da iskaz jer je sud uprkos protivljenu odbrane usvojio predlog advokata tužilje da se ona ne sasluša jer nije bila prisutna kada je imovina uništena.

Podsetimo, radi se o jednom pokidanom katancu i presečenoj žičanoj ogradi na dva mesta, za koju Petrić od aktivista traži 200.000 dinara odštete.

Ova dešavanja su se zbila na Fruškoj gori, 9. oktobra 2021. godine, na protestu zbog nelegalne gradnje na najlepšem vidikovcu, lokalitetu Kesten, na ovoj planini i nezakonitom ograđivanju dela Nacionalnog parka.

Nikola Arežina iz udruženja „Fruškać“ potvrdio je da je on presekao ogradu i katanac, ali da su isti postavljeni na javnom dobru odnosno na području Nacionalnog parka Fruška gora.

Tuženi su naveli da šteta ne iznosi više od 1.500 dinara, te da imaju dokaze da su se u ogradi zaglavljivale divlje životinje.

Podsetimo, bračni par Nebojša i Sanja Petrić, vlasnici kompanije „Galens“, podneli su pet tužbi protiv ekoloških aktivista koji su javno ukazivali na spornu gradnju turističkog kompleksa koju njihova kompanija izvodi u zaštićenom području Fruške gore.

Ime Dragane Arsić osnivačice pokreta pokreta Odbranimo šume Fruške gore nalazi se na svih pet optužnica. Dve su kolektivne, zajedno sa još troje aktivista, a tri samo protiv nje. Od toga su dve tužbe i jedna krivična prijava.

Bračni par Petrić u tužbama potražuju dva miliona dinara odštete i godinu dana zatvora za ovu aktivistkinju.

Nevladina organizacija Građanske inicijative kompaniju „Galens“ je nominovala za titulu „Korporativni siledžija godine“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari