Za šta su sve Meho Mehmutović i Galens podnosili tužbe: Od korone do katanca 1Foto: Unsplash

Nevladina organizacija Građanske inicijative nominovala je vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića za titulu „Najveći zavisnik od sudskih sporova“ koju dodeljuje grupa evropskih organizacija kako bi ukazala na sve veći broj SLAPP tužbi.

Građanske inicijative nominovale su i kompaniju „Galens“ za titulu „Korporativni siledžija godine“ zbog podnošenja pet tužbi protiv ekoloških aktivista koji su javno ukazivali na spornu gradnju koju njihova kompanija izvodi u zaštićenom području Fruške Gore.

Vršilac dužnosti direktora novopazarske Opšte bolnice Meho Mahmutović nominovan je zbog 37 podnetih tužbi protiv građana, aktivista, lekara i pacijenata, koji su kritikovali njegovo ponašanje u toku pandemije, kada je Novi Pazar, u leto pre dve godine, bio največe žarište u Srbiji.

Ko se „drznuo“ da Mahmutovića prozove, „uživo“ ili preko društvenih mreža, zbog kolapsa zdravstvenog sistema u gradu, skrivanja broja obolelih i priminulih, loše organizacije posla u bolnici, „popio“ je njegovu tužbu „za povredu ugleda i časti“.

Više od stotinu dana, ispred Opšte bolnice trajali su građanski protesti. Građani su tražili tačne informacije o broju zaraženih i umrlih i pozivali Mahmutovića da podnese ostavku.

Na istom zadatku bilo je i 37 eminentnih lekara specijalista, koji su od državnog vrha zatražili Mahmutovićevu i smenu njegovih najbližih saradnika, zbog haosa koji je vladao u toj zdravstvenoj ustanovi za vreme pandemije.

Slike sa protesta, iz bolničkih hodnika i ispred bolnice obilazile su svet.

Neki od njih su dobili tužbe i smene sa rukovodećih mesta na svojim odeljenjima. „Zaslužili“ su ih zbog izgovorenog na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na prozivke tužbama, Mahmutović je stigao do 37 tužbi.Mera za uvredu ugleda i časti bila je 200.000 dinara. Od nekih tužbi je odustao, neke su odbačene kao neosnovane od nekih je „siću“ naplatio, tek da nije bez ništa, a neke su, još uvek,u toku.

Rekorder među tuženima je predsednik udrženja Inicijativa slobodnih građana i organizator građanskih protesta Aladin Paučinac, koji ima sedam tužbi „vrednih“ skoro 3 miliona dinara.

Kako su informacije stizale tako su ih lokalni mediji objavljivali. Nagradu za životno delo verno je prenela RTV Novi Pazar, ostali baš i nisu bili zainteresovani.

Nominaciju Građanskih inicijativa objavili su svi, osim RTV Novi Pazar, koja kad je Mahmutović u pitanju novinare deli na „dobronamjerne“ i „nedobronamjerme“.

Mahmutović je visoki funkcioner Sandžačke demokratske partije (SDP), čiji osnivač je Rasim Ljajić.

Bio je zamenik predsednika SO Novi Pazar, predsednik Upravnog odbora Fonda PIO, novopazarski gradonačelnik u dva mandata, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, predsednik je Nadzornog odbora Klinike za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u Beogradu i član Nadzornog odbora Nacionalnog parka „Đerdap“. Sve vereme je odbornik u novopazarskom gradskom parlamentu.

Po struci je lekar – specijalista pedijatrije. Osnovne i doktorske studije završio je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Bio je načelbik Dečijeg odeljenja u Opštoj bolnici.

Predaje na Državnom univerzitetu, na osnovnim studijama Zdravstvena nega, predsednik je Komisije za polaganje državnog strućnog ispita u Ministarstvu zdravlja.

Na čelu Opšte bolnice, u statusu vršioca dužnosti, je od 2018.godine, iako zakonski taj mandat može da traje 6 meseci.

Kompanija „Galens“ je podnola pet tužbi protiv ekoloških aktivista koji su javno ukazivali na spornu gradnju koju njihova kompanija izvodi u zaštićenom području Fruške gore.

Ime Dragane Arsić osnivačice pokreta pokreta Odbranimo šume Fruške gore nalazi se na svih pet optužnica. Dve su kolektivne, zajedno sa još troje aktivista, a tri samo protiv nje. Od toga su dve tužbe i jedna krivična prijava.

U njima bračni par Nebojša i Sanja Petrić, vlasnici kompanije „Galens“, potražuju dva miliona dinara odštete i godinu dana zatvora za ovu aktivistkinju.

Protest ekologa inače se desio kada su Petrići ogradili Kesten, najlepši vidikovac na Fruškoj gori.

Prilikom protestne šetnje da bi došli do nezakonito odgrađenog dela gde Petrići grade turistički kompleks, aktivisti su isekli žičane ograde i polomili katanac, što je bio povod za početak SLAPP tužbi.

„Sudski postupci su u toku, održano je svih pet pripremnih ročišta. Uskoro kreću glavna, baš u petak imamo glavni pretres za tužbu za nadoknadu materijalne štete zbog toga što smo im presekli jedan katanac i na dva mesta žicu. Vrednost toga je ukupno 5.000 dinara, ali oni potražuju 200.000 dinara. To je zapravo zluoptreba prava. Nije im cijl da ostvare mateijalnu nadoknadu, nego da prosto zastraše aktiviste, da ih odvrate od borbe za javni interes“ kaže Arsić za Danas.

Nominacija Građanske inicijative je za nju dodaje sjajna vest. Ono što je loša vest je da izgradnja ovog kompleksa koju izvodi kompanija „Galens“, neometano traje.

Iako u trenutnu kada su ih aktivisti tužili inspekcijama nisu imali niti jednu dozvolu za započete radove, institucije ove države su im u međuvremenu izdale sve potrebne papire, kršeći zakone.

Porodično gazdinstvo, kako je u početku izgradnje navedeno, sada je preraslo u turistički kompleks sa 8000 metara kvadratnih betona u srcu Nacionalnog parka Fruška gora, najstarijeg u Srbiji.

„Mi smo hteli da sprečimo prostornu uzurpaciju, ne može da se deo nacionalnog parka blokira, da tu ljudi ne mogu da priđu. Po zakonu, nacionalni park je područje koje mora biti dostupno svima, bez obzira ko je vlasnik, država ili privatnik. Oni sada mogu da grade, mada je i to protivno zakonu o Zaštiti pritode, ali institucije su im izdale sve papire postfestum, legalizovali su im bezakonje. To je i insistucijalno nasilje“, izjavila je Arsić.

Kako dodaje, zatarabljeno je nekoliko desetina hektara nacionalnog parka, aktivisti su izmerili samo osam kilometara ograde.

Nezakonito je napravljen i betonski put kroz šumu koja je do nedavno bila u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

„Tu šumu su Petrići sada kupili od crkve umesto da je to uradio nacionalni park, po pravu preče kupovine, jer to Zakonu o zaštiti prirode mogu. No oni su se izjasnili da nisu zainteresovani za kupovinu te šume, pa ju je sada kupio privatnik koji je time zaokružio priču, imaju sve što im je potrebno“, nastavlja aktivistkinja.

Učestali odlasci na sud po par puta mesečno utiču na njen život, opterećuju je mentalno i fizički jer više boravi na sudu nego na Fruškoj gori, ali to je i cilj ovih tužbi; maltretiranje, ali Arsić kaže da je to neće sprečiti da nastavi borbu.

Za šta su sve Meho Mehmutović i Galens podnosili tužbe: Od korone do katanca 2
Tara Petrović, foto: lična arhiva

Tara Petrović iz Građanske inicijative kaže da su bračni par Petrić odabrali jer smatraju da su posebno zabrinjavajući odštetni zahtevi od dva miliona dinara i krivični postupak protiv Dragane Arsić, za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, gde tužilac traži godinu dana zatvora.

„Ne samo da imaju neralno visoke odštetne zahteve što je karakteristika SLAPP tužbi jer se tako napumpavaju sudske takse, nego se u sudskoj praksi veoma retko sreće da se aktivisti krivično gone i da se ne preza od toga da im se preti kaznama zatvora. To je nešto sa čime se nismo susretali u našoj praksi i to je ono što je njih preporučilo za ovu neslavnu titulu“ rekla je Petrović.

Pažnja javnosti

Tara Petrović kaže da je ideja ovog takmičenja da se osigura da ovi postupci ne prođu nezapaženo, ali i da se raskrinkaju i učine javnim taktike koje kompanije i drugi akteri moći upotrebaljavaju protiv aktivista.

Petrović napominje i da same sudske procese prate neregularnosti.

„Imali smo činjenicu da su novinari izbačeni iz sudnice, da su legitimisani od strane policije. Važno je da se pažnja javnosti fokusira na ove procese, kako bi smo negde pokušali da obezbedimo da prođu rugularno“ kaže ona.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari