Novinari i građani udaljeni sa suđenja aktivistkinji Dragani Arsić 1foto: Ekološki front Novi Sad

Novinari i građani udaljeni su sa suđenja aktivistkinji pokreta „odbranimo šume Fruške gore“ Dragani Arsić, po tužbi suvlasnice kompanije Galens. Suđenje jeste bilo otvoreno za javnost, ali je nakon odluke sudije da izbaci javnost, suđenje odloženo.

Do isključenja javnosti došlo je nakon što je pravni zastupnik suvlasnice Galensa Sanje Petrić, advokat Nemanja Aleksić, rekao da je neko fotografisao njegovu stranku u sudnici, piše 021. Novinare i javnost pravosudna straža legitimisala je prilikom udaljenja, što nije dozvoljeno.

Advokat odbrane rekao je za 021.rs da je nakon izlaska iz sudnice, sutkinje krenula od toga da je imala nameru da isključi javnost, odnosno da pusti samo troje unutra, iako je u sudnici bilo još slobodnih mesta. On je dodao da su se takvoj odluci usprotivili i tražili veću sudnicu, zato što to nije preduslov za isključenje, već postojanje internog akta koji to zabranjuje, a koji sud nema.

Kako je Danas ranije pisao, suvlasnica Galensa Sanja Petrić tužila je aktivistkinju Arsić zbog pretrpljene duševne boli i zbog povrede časti i ugleda, kao i pretprljenog straha, povrede prava na imovinu i povrede slobode i prava ličnosti. Za to traži naknadu u iznosu od 800.000 dinara.

Međutim, iz odbrane tvrde da su u pitanju SLAPP tužbe, istakavši da tužba treba da se odbaci kao neosnovana. Istu tužbu podneo je i njen muž, Nebojša Petrić, uz zahtev za odštetu u istom iznosu.

Pored Dragane Arsić, tuženi su o aktivisti Nikola Arežina, Dušan Tomić i Petar Živanović, uz zahteva za odštetu u iznosu od ukupno dva miliona dinara, kao i godinu dana zatvora za Arsićevu, nakon što su ekolozi tokom protesta isekli deo žičane ograde i polomili katanac.

Svoj potez aktivisti su opravdali time da su Petrići na potezu kesten ogradili tri lokalna puta protivzakonito. Vlasnici Galensa optužuju ih za ometanje poseda, dok ekolozi smatraju da tužbama pokušavaju da ih zastraše.

Sledeće ročište, po toj tužbi, održaće se u tokom prve polovine juna. Tačan datum za sada nije poznat.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari