Održano prvo ročište po tužbi suvlasnice Galensa protiv aktivistkinje Dragane Arsić 1foto:R.Balać

Prvo ročište po tužbi suvlasnice kompanije „Galens“ Sanje Petrić protiv Dragane Arsić iz pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ održano je danas u Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Tužilac je ostao pri stavu da je Sanja Petrić pretpela duševnu bol zbog povrede časti i ugleda, odnosno pretprljenog straha , povrede prava na imovinu i povrede slobode i prava ličnosti, za šta zahteva naknadu u iznosu od 800.000 dinara.

Odbrana je tražila da se tužba odbaci, odnosno odbije kao neosnovana, a pozvali su se i na praksu Evropskog suda za ljudska prava, ocenivši da je u u pitanju strateška tužba, odnosno takozvana SLAPP tužba, za koje je taj sud ustanovio da predstavljaju zloupotrebu prava.

Sledeće ročište zakazano je za 4. maj, kada će biti saslušane Sanja Petrić i Dragana Arsić. Predloženi su i svedoci, a na ročištu će sudija odlučiti da li će saslušati predložene svedoke. Advokat Dragane Arsić predložio je četiri svedoka koji su bili učesnici tog događaja, dok je tužilac predložio dva svedoka i veštačenje neuropsihijatra, radi potvrđivanja njihove duševne i fizičke boli, koji su predmet tužbe.

Velika sala nije bila obezbeđena pravovremeno, budući da je potrebno 30 dana ranije da se obezbedi sala za veći broj ljudi, tako da je suđenju koje je bilo otvoreno za javnost prisustvovalo petoro ljudi, dok je još toliko čekalo ispred sale.

Pored Sanje Petrić, i njen suprug Nebojša Petrić podneo je istu tužbu protiv Dragane Arsić, za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda, ka i pretrpljenog straha, povrede prava na imovinu povrede slobode i prava ličnosti, uz zahtev za odštetu u istom iznosu.

Uz još dve tužbe od strane vlasnika Galensa, od aktivista Dragane Arsić, Nikole Arežine, Dušana Tomića i Petra Živanovića traži se da isplate ukupno dva miliona dinara na ime naknade štete za narušeni poslovni ugled i duševnu bol, uz zahtev za godinu dana zatvora za Draganu Arsić, a pripremno ročište tim povodom održano je početkom februara ove godine.

Aktiviskinja Arsić tužena je za pretprljenu fizičku i duševnu bol i strah, koje su vlasnici Galensa doživeli kada su ekolozi tokom protestne šetnje isekli deo žičane ograde i polomili katanac, a aktivisti su taj potez argumentovali time da su Petrići na potezu Kesten ogradili tri lokalna puta protivzakonito.

Tužioci aktiviste optužuju za ometanje poseda, dok ekolozi smatraju da Petrići pokušavaju da ih nizom tužbi zastraše, obeshrabre i prikriju niz neregulatnosti na prostoru nacionalnog parka Fruška gora, kao i višestruko kršenje zakona na tom mestu, od strane porodice Petrić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari