Zakon o donorstvu tri godine na čekanju 1foto (BETAPHOTO/Press centar UNS)

Neophodno je da Srbija u ovoj godini reši pitanje Zakona o presađivanju ljudskih organa, kao i da program transplantacije dobije nacionalni prioritet, kako bi pacijenti na listi čekanja mogli da dočekaju svoju šansu za novi život, rečeno je na današnjoj panel diskusiji „Transplantacija organa u Srbiji“ udruženja Donorstvo je herojstvo.

Zakon o presađivanju ljudskih organa je pune tri godine na čekanju, s obzirom da je Ustavni sud u maju 2021. godine proglasio neustavnim član 23 koji se odnosio na uslove za darivanje ljudskih organa umrlog lica, navodi se u saopštenju.

Udruženje podseća da je Vlada Srbije u maju 2023. godine usvojila izmene i dopune Zakona i prosledila ih parlamentu na usvajanje, što se nije dogodilo.

Srbija je na začelju po broju urađenih kadaveričnih transplantacija, sa preminulih osoba i za prvih pet meseci ove godine samo dva pacijenta sa liste su transplantirana, dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja su podsetili da su u protekle tri godine ukazivali na probleme kroz različite aktivnosti – pokrenuta je peticiju za koordinisan prustup transplantacijama koju je podržalo više od 13.000 građana, upućivano je otvoreno pismo više udruženja pacijenata iz Srbije i regiona predsedniku države Aleksandru Vučiću, tadašnjoj premijerki Ani Brnabić, kao i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari