Zakon o Starom sajmištu do kraja godine u skupštini; sećanje i istraživanje 1Foto: wikipedia

Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ koji predviđa formiranje nove ustanove kulture na republičkom nivou trebalo bi da uđe u Narodnu skupštinu u decembru, rekla je predsednica Radne grupe za Nacrt zakona i pomoćnica ministra kulture za medjunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Asja Drača Muntean.

Ona je novinarima u Kragujevcu rekla da će prema zakonu ustanova „Staro sajmište“ obuhvati dva ključna perioda – „Jevrejski logor Zemun“ do 1942. godine, i drugu istorijsku celinu „Prihvatni logor Zemun“.

„Ova ustanova će biti vrlo kompleksna. Pored toga što se će baviti sećanjem na ono što se desilo na Starom sajmištu biće i istraživačka, u svojoj formi će imati arhiv, biblioteku, odeljenje za medjunarodnu saradnju. Mi vidimo da će se ona uklopiti u mrežu muzeja koji se bave kulturom sećanja“, rekla je Drača Muntean.

Ona je danas učestvovala na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ koja je organizovana u Spomen-muzeju „21. oktobar“ u Parku Šumarice.

Javna rasprava je zakazana i za 25. oktobar u subotičkoj Sinagogi i 30. oktobra u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

„U novembru nas očekuje uskladjivanje teksta zakona u zavisnosti od komentara na zakon. Očekujemo da zakon početkom decembra prodje proceduru u Vladi i dalje prema skupštini“, rekla je Drača Muntean.

Prema njenim rečima, podjednako je važno da pored usvajanja Nacrta zakona krene obnova na „Starom sajmištu“.

„Prvi projekat je rehabilitacija centralne kule. U toku je izrada projektne dokumentacije i mi se nadamo da će radovi početi na proleće“, rekla je Drača Muntean.

Dodala je da je predvidjeno da radove na centralnoj kuli čija je vrednost oko 1,5 miliona evra finansira Vlada Srbije.

Memorijalni centar će obuhvatiti ceo kulturni prostor današnjeg „Starog sajmišta“ i ideja je da se vrši uporedna eksproprijacija zemljišta i zgrada i onda će, fazno, Memorijalni centrar dopunjavati svoje objekte i prostore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari