Reprezentativni sindikati u Socijalno-ekonomskom savetu nisu na današnjoj sednici prihvatili Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama, a ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da će posle tog mišljenja sindikata Nacrt biti upućen na usvajanje Vladi, a potom u skupštinsku proceduru, kako je najavio u decembru.

Nažalost nismo uspeli da dođemo do konsenzusa da Savet ovaj predlog podrži, uprkos tome što je većina sindikata imala pozitivno mišljenje, ali sindikati kulture i obrazovanja ga nisu prihvatili, rekao je na konferenciji za novinare, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

On je ukazao da do konsenzusa nije bilo ni oko povećanja plata u delu javnog sektora.

Savet će Vladi i premijerki uputiti zahtev za sastanak da se to pitanje razreši, vidite da imamo proteste u Pošti, nezadovoljstva širom javnih službi- na javnom servisu RTS, PIO Fondu, Fondu zdravstvene zaštite i komunalnim službama, rekao je on.

Kako je objasnio, njima su plate smanjene za 10 odsto kad i svima u javnom sektoru 2014. a sada, kada se najavljuje povećanje plata, izuzeti su i „njihove plate stoje već godinama“.

Orbović je naveo da zaposlenima u Pošti „nije sporna isplata 13. plate“.

Ovde se radi da oni godinama ne dobijaju povećanje zarade, da je plata poštara zajedno sa toplim obrokom do 37.000 dinara što je dosta ispod prosečne plate u Srbiji, rekao je on i ukazao da i oni traže povećanje plate, a ne jednokratnu pomoć.

Ružić je izjavio da na sednici Saveta nije bilo moguće postići konsenzus, iako su socijalni partneri približili stavove, zbog protivljenja sindikata u oblasti kulture i prosvete.

Kako je rekao, za to bi trebalo pronaći rešenje u reformi sistema plata, koji obuhvata oko 300.000 zaposlenih.

Ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević ocenio je da i SES i sindikati vide da Vlada Srbije svojom politikom radi za dobrobit i radnika, ali i poslodavaca i pažljivo balansira da na tasu vodi računa i o jednima i drugima.

On je ukazao da Vlada ne želi dodatna zaduživanja, već će u idućoj 2018. godini, borbom protiv sive ekonomije i rada na crno, novac biti raspodeljen, kao i da u drugoj polovini godine zaposleni u javnom sektoru očekuju lepe vesti.

Predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković poručio je Vladi da je mnogo pametnije da se razgovara na sednici SES, a ne da se reaguje kada dođe do štrajkova i da nisu jasne stope najavljenog povećanja plata u delu javnih službi.

Prema njegovim rečima, oko 600.000 ljudi zaposlenih u javnom sektoru je bilo pogođeno merama smanjenja plata.

Ovim zakonom o zaposlenima u javnim službama tangirate oko 350.000 ljudi, a bez povećanja ostaje između 100 i 150 hiljada ljudi, rekao je on.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da poslodavci žele da pripremljeni Nacrt zakona o javnim službama bude u potpunosti usklađen sa Zakonom o radu.

Takođe, dodao je, poslodsavci žele, da povećanje plata bude iz realnih izvora i da se ne može očekivati svima.

Ako imamo skromno povećanje BDP, ne možemo očekivati da svi kojima su smanjene, sada dobiju 5 ili 10 odsto veće plate, jer toliko nije rastao ni BDP, naveo je Atanacković.

Čak i iduće godine, rast od 3,5 odsto neće doneti povećanje svima, zaključio je Atanacković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari