Žalbu na osuđujuću presudu Simi Spasiću zbog proganjanja niškog novinara Aleksandra Stankova najavilo tužilaštvo, a i Spasić 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je danas da će se žaliti na prvostepenu presudu Osnovnog suda kojom je predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić osuđen na šest meseci zatvora zbog telefonskog proganjanja novinara Južnih vesti Aleksandra Stankova, a žalbu je najavio i okrivljeni Spasić.

Stankov je za Danas ocenio da je ovakva odluka suda, inače doneta godinu i po dana nakon što je prijavio Spasića zbog sms-poruka u kojima se između ostalog pominje “nabijanje na kolac” i “kupovina sanduka porodici”, ohrabrujuća za sve novinare.

„Prvostepenom presudom okrivljeni Simo Spasić oglašen je krivim zbog krivičnog dela proganjanje iz člana 138a stav 1. tačka 2. Krivičnog zakona i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci zbog telefonskog proganjanja novinara Južnih vesti, oštećenog Aleksandra Stankova, u toku 2021. godine. Osnovno javno tužilaštvo je profesionalno zadovoljno da je u konkretnom slučaju pružena pravna zaštita novinaru prilikom vršenja novinarskog poziva, ali će u zakonskom roku protiv te presude izjaviti žalbu kojom će tražiti dužu kaznu zatvora za Spasića”, saopštio je portpatrol OJT  Vladimir Stanojević.

Stanojević je naveo da je presudom, istovremeno, Spasiću izrečena mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim, tako što mu je zabranjeno da mu se do godinu dana od pravosnažnosti presude približava na udaljenosti manjoj od 50 metara od sedišta internet portala Južne vesti, kao i da sa njim komunicira lično, preko trećih lica, telefona, mobilnog telefona, elektronske pošte, sms-poruka, društvenih mreža i na bilo koji drugi način.

“Ja još nisam zvanično obavešten o presudi, pa je ne bih komentarisao jer je Tužilaštvo vodilo proces i tražilo kaznu. Drago mi je da je sve privedeno kraju. Spasić je na saslušanju u Tužilaštvu rekao da više neće zvati ni mene, a ni ostale niške novinare, te to vidim kao jedno opšte dobro. Ne bih želeo da se nikom nikada ponovi ono što sam ja doživeo”, kaže Stankov, nekadašnji novinar Južnih vesti.

Žalbu na osuđujuću presudu Simi Spasiću zbog proganjanja niškog novinara Aleksandra Stankova najavilo tužilaštvo, a i Spasić 2
Aleksandar Stankov: Foto privatna arhiva

On podseća da presuda nije pravosnažna i da nakon nje sudski proces potencijalno može biti nastavljen ukoliko bude žalbi.

“Ipak, mislim da je i ovakva odluka suda ohrabrujuća za novinare koji, siguran sam, i na dnevnom nivou dobijaju poruke preteće ili uznemirujuće sadržine”, kaže Stankov za Danas.

Simo Spasić, pak, kaže da je “iznenađen” i “ogorčen” presudom jer on, kako kaže, nije Stankovu uputio pretnje smrću, a pogotovu ga nije proganjao.

“Ja bih jeo kosti srpskih žrtava sa Kosova i Metohije, a i sam imam sedam grobova, kad se ne bih žalio na ovakvu presudu. Novinaru nisam uputio nijednu pretnju smrću, već samo jednu uopštenu poruku u kojoj pominjem da svi oni koji primaju pare iz inostranstva kupuju sanduke svojoj porodici kao što smo ih mi kupovali. Možda takva poruka nije na mestu, ali ja je stalno ponavljam još od 1999, zbog naših mrtvih i kidnapovanih. Žuto tužilaštvo želi moju smrt, kako bi ućutkalo srpske žrtve”, tvrdi Spasić.

On kaže da Stankova nije proganjao jer je bio 300 kilometara daleko od njega, a proganjanje bi bilo, kako on smatra, kada bi ga pratio ili sačekivao ispred redakcije i stana.

“Podneću žalbu, a ako se i posle nje utvrdi da sam novinaru pretio smrću tražiću da budem osuđen na šest godina robije, a ne na šest meseci”, kaže on za Danas.

Spasić je, inače, osuđen zbog slanja sms-poruka u kojima je navodio da su „svi iz Južnih vesti zlo Srbije, UČK lobisti i Đilasova bagra“, te da ih treba zabraniti jer su „nacisti“. On je naveo i da „strane plaćenike“ iz N1, Nove S, Danasa, NIN-a, Vremena i Južnih vesti „treba nabiti na kolac jer ruše državu Srbiju i bogate se na kostima Srba“.

„Vas iz dosovske i Đilasove bagre treba na kolac… Ma tako mi je krivo što svima vama nije neko od porodice ubijen, znali bi jezik srpskih žrtava… Dabogda da ko prima pare od Zapada da kupuje sanduk svojoj porodici“, jedna je od ključnih poruka.

Nastavio je da preti i vređa Stankova i nakon što je saslušan u policiji, zbog čega je dodatno upozoren da to ne čini.

On je počeo da šalje poruke nakon medijskog izveštavanja o tome da ga je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u maju 2021. godine primila u Gradskoj kući i najavila otvaranje kancelarije udruženja na čijem je čelu.

Od Stankova i tadašnje glavne i odgovorne urednice Južnih vesti Gordane Bjeletić najpre je zatražio da gostuje u emisiji tog portala, a kada je dobio odgovor da gosti mogu da budu predstavnici tog udruženja koji nisu osuđivani – a on to jeste, usledile su poruke.

Spasiću, kao i gradonačelnici Sotirovski, zasmetalo je što je nekoliko medija, među kojima su i Južne vesti, u izveštajima podsetilo da je on pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i tri meseca zbog silovanja bivše supruge S. S, kao i krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti.

Po izdržavanju kazne, izjavljivao je da mu je „sve namešteno“.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari