Opština Veliko Gradište u narednih godinu dana rešiće višegodišnji ekološkog problema, vezanog za prašinu koja pristiže iz rumunskog rudnika bakra i cinka u Novoj Moldavi.

Za vreme vetrovitih dana, ova prašina sa jalovišta površine 150 hektara prelazi preko Dunava i zasipa priobalna naselja, među kojima su najugroženija: Ram, Požeženo, Usije, Vinci, Kusiće, Ostrvo, Kisiljevo i Zatonje. Prema najavama predsednika opštine Veliko Gradište, Dragana Milića, pregovori o rešenju ovog problema poslednjih su dana intenzivirani, a konačni dogovor uslediće 20. septembra, tokom njegove posete Rumuniji.

„Da bismo rešili ovaj problem, dogovorili smo primenu najpre kratkoročnih, a potom i dugoročnih mera. Kratkoročne bi bile zalivanje jalovišta, kako bi se sprečilo razvejavanje njegove prašine. Za ovu meru neophodno je obezbediti 500.000 evra, koje će se ministar ekologije Rumunije potraživati od njihove vlade. Dugoročne mere podrazumevaju kompletnu sanaciju jalovišta, za koje tek treba uraditi poseban projekat“, kaže Milić. Dosadašnja ispitivanja obavljena u Institutu u Vinči pokazala su da ova prašina nije radioaktivna, ali da u njoj ima teških metala, poput bakra, cinka i kadmijuma.

Udisanje ovih teških metala izaziva zdravstvene tegobe kod ljudi, ali i zagađuje povrtarske useve, čime se ugrožava i egzistencija velikog broja porodica. Čelnici opštine Veliko Gradište sada se uzdaju u pomoć ministarke energetike i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović. „Na nedavnom otvaranju Festivala turističkog i ekološkog filma, SILAFEST-u, ministarka je obećala da će se zauzeti za rešenje ovog problema. Nakon ovog festivala nazvao sam njen kabinet, iz koga su me obavestili da je ona već uputila službeni dopis svom kolegi u Rumuniji, kako bi zajednički našli najoptimalnije rešenje“, kaže Milić.

Uzalud tražili pomoć

„Do sada smo se više puta obraćali nadležnim republičkim organima, ali pomaka nije bilo. Sve što smo dobili od prethodne postave Ministarstva ekologije bila je merna stanica, koja meri koncentraciju prašine u Velikom Gradištu“, kaže Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari